Головна » 2010 » Сентябрь » 29 » Дерева оберігають сніги Кіліманджаро
20:13
Дерева оберігають сніги Кіліманджаро
зміна клімату, Кіліманджаро, сніги      В даний час площа крижаної шапки Кіліманджаро становить близько 15 відсотків від рівня 1912 року. Багато фахівців дотримуються думки, що танення льодів найвищої вершини Африки пов'язане з глобальною зміною клімату. Автори нового дослідження припустили, що «оголення» Кіліманджаро може бути пов'язано і з іншими процесами.

Учені протягом чотирьох років проводили вимірювання температури і вологості в десяти точках на різних висотах. Проаналізувавши зібрані дані, фахівці встановили, що щоденний нагрів схилів сонцем приводить до появи струмів теплого вологого повітря вище трьох тисяч метрів (там, де дерев вже немає). Постійне зволоження повітря сприяє збереженню сніжного покриву.

Вирубка дерев на схилах Кіліманджаро призводить до зниження вологості повітря - рослини щодня виділяють багато вологи в ході процесу транспірації - випаровування води, в основному листям.

Нещодавно інший колектив вчених розробив кліматичну модель, яка показала, що в планетарному масштабі дерева можуть сприяти глобальному потеплінню. Зелень їх листя зменшує альбедо - відображає здатність поверхні, і в підсумку земля поглинає більше тепла.

Джерело: http://www.segodnya.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1637 | Додав: wiktor | Теги: зміна клімату, Кіліманджаро, сніги | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar