Головна » 2010 » Октябрь » 21 » 490 років тому Фернан Магеллан відкрив і вперше пройшов протоку згодом названу Магеллановою
07:21
490 років тому Фернан Магеллан відкрив і вперше пройшов протоку згодом названу Магеллановою
Магелан, магеланова протока, відкриття          490 років тому (1520) португальський мореплавець Фернан Магеллан відкрив і вперше пройшов протоку згодом названу Магеллановою.

Ферна́н (Ферна́ндо) Магеллан (ісп. Hernando de Magallanes, порт. Fernão de Magalhães) (* 1480 – † 27 квітня 1521) — португальський мореплавець на іспанській службі.

1519 року він вирушив у плавання на судні «Вікторія» із Севільї, щоб досягти Молукських островів західним шляхом. Мореплавець проплив через Магелланову протоку на кінці Південної Америки, досягнув Філіппін, де загинув у бою з аборигенами.

Після подолання небезпечної протоки на півдні Америки, що сьогодні носить його ім'я, португальський мореплавець Фернан Магеллан увійшов у води Тихого океану, ставши першим європейцем, що проплив з Атлантичного океану в Тихий.

Його товариші повернулися до Севільї 1522 року, завершивши подорож під командуванням Ель Кано. Магеллан і його слуга-малагасієць вважаються першими людьми, що здійснили навколосвітню подорож.

Крім того, як виявилось, учасники експедиції «загубили день». В ті часи не було поняття про різницю в місцевому і всесвітньому часі, тому Далекі торгові експедиції проходили в обох напрямках практично за одним і тим же маршрутом, перетинаючи меридіани спочатку в одному напрямку, потім - в протилежному. В цьому ж випадку, вперше зафіксованому в історії, експедиція повернулась в початковий пункт, так би мовити, «не повертаючись», але рухаючись тільки вперед, на захід.

Джерело: http://presscenter.ukrinform.ua, http://uk.wikipedia.org
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 10377 | Додав: wiktor | Теги: Магелан, Відкриття, магеланова протока | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar