Головна » 2011 » Декабрь » 3 » Арктика вступила в нову еру
20:52
Арктика вступила в нову еру
  Арктика, звіт, потепління, лідАрктика вступила в нову еру. Вода і повітря потеплішали, на морі менше льоду, на суші більше зелені.
   Така головна думка чергового щорічного «Зведеного арктичного звіту» американського Національного управління океанічних і атмосферних досліджень.
  Перше, що кидається в очі, - це все-таки зниження площі річного морського льоду. У цьому сезоні вона виявилася другою з кінця за 32 роки супутникових спостережень. Антирекорд продовжує утримувати 2007 рік. Експерти підкреслюють, що в новій Арктиці більш тривалий період відкритої води слід вважати нормою. Крім того, танення льоду і зростання рівня вуглекислого газу роблять Північний Льодовитий океан менш солоним і більш кислим.
   Укладачі зазначають, що саме цього року вперше отримані чіткі сигнали, що свідчать про реакцію екосистеми на фізичні зміни в Арктиці.
   Чим менше льоду, тим більше сонячного світла падає на воду. Це не тільки викликає подальше танення, але і сприяє зростанню продуктивності в основі морської харчового ланцюга. Це особливо помітно на сході Арктики: у Карському морі продуктивність підвищилася на 70%, а в Східно-Сибірському - на 135%.
   На видах, що знаходяться на вершині харчового ланцюга, що відбувається відображається іншим чином: втрата паків льоду Чукотським морем заважає білим ведмедям і моржам полювати. Знижується чисельність семи з дев'ятнадцяти субпопуляцій білих ведмедів, як мінімум в двох випадках це пов'язано зі скороченням морського льоду. До того ж цього літа тисячі моржів викинулися на береги Аляски - вперше в цю пору року. Такі події становлять величезний ризик для дорослих особин, не кажучи вже про дитинчат, яких можуть просто затоптати в тисняві.
  У  той же час деяким морським ссавцям зміна клімату йде на користь. Наприклад, сірий кіт, що припливають в Арктику на відгодівлю, зможе тепер залишатися там довше.
   Переможці і переможені є і в світі рослин. Серед перших - чагарники, які стають вищими. Серед других - флора, не володіє розвиненою кореневою системою: мохи, лишайники. Вони виявляються в тіні перших.
   Підготовлено за матеріалами Nature News Blog.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2436 | Додав: wiktor | Теги: Арктика, лід, звіт, потепління | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar