Головна » 2011 » Июнь » 27 » Танення Арктики призводить до міграції видів
16:07
Танення Арктики призводить до міграції видів
танення, лід, Арктика, міграція, вид   Одноклітинна водорість, вимерла в північній частині Атлантичного океану близько 800 тис. років тому, повернулася з Тихого океану в Арктику завдяки таненню полярних льодів.
  Це перша трансарктична міграція нашого часу і ознака великих змін. «Це показник того, наскільки швидко відбуваються зміни і що може статися в подальшому, якщо Арктика продовжить танути», - зазначає Кріс Рід з Фонду науки про океан імені сера Алістера Харді (Великобританія).
   Арктичний морський лід переживає декаданс ось вже три десятиліття, відкрився навіть прохід між Атлантичним і Тихим океанами. За прогнозами Арктика буде повністю вільна від льоду в літні місяці через 30 років.
   Звіт про виявлення водоростей - тільки одна з трьохсот статей, підготовлених проектом Євросоюзу CLAMER, який присвячений дослідженню морської екосистеми у зв'язку з кліматичними змінами.
   Neodenticula seminae належить до групи організмів із склоподібних стінками - так званим діатомових водоростей. Це далеко не єдина жива істота, яка може скористатися відступом арктичного льоду для подорожей. Наприклад, в 2010 році в Середземному морі був помічений сірий кит. Цей вид зник з Північної Атлантики в XVIII столітті і з тих пір жив лише в Тихому океані, повідомляє журнал Marine Biodiversity Research.
   Дослідники CLAMER виявили та інші зміни в європейських водах. Види рухаються на північ - наприклад, в теплішає Північному морі зростає різноманітність риби. Потепління викликає проблеми з біологічними циклами організмів: так, поява личинок двостулкового молюска Macoma balthica приурочено до цвітіння крихітних рослин і відсутності хижаків, але сьогодні послідовність подій порушена, і відтворення молюсків страждає. Зафіксовано також зрушення в світі веслоногих ракоподібних (Copepoda) з потенційно серйозними наслідками для рибного господарства, бо цими рачками харчується тріска.
   «Головне - це швидкість, з якою все змінюється, - каже Катя Філіппарт з Королівського інституту морських досліджень (Нідерланди). - У нас вже бували зміни, періоди потепління і охолоджування, навіть льодовикові періоди, але все це відбувалося набагато повільніше. Нинішня швидкість безпрецедентна ». До того ж минулим зрушень не ходило тиск з боку людини, діяльність якого призводить до забруднення, втрати середовища проживання, окислювання океану і перелову.
  
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1946 | Додав: wiktor | Теги: міграція, Арктика, вид, лід, танення | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar