Головна » 2010 » Июнь » 11 » США відправляють до Арктики криголам для вивчення наслідків потепління
08:33
США відправляють до Арктики криголам для вивчення наслідків потепління
  Океанографічна експедиція в Арктику, організована американським аерокосмічним агентством НАСА (NASA), стартує в середині червня, повідомляє в середу, 9 червня, прес-служба агентства РІА Новини.

Вчені, які відправляться в Чукотське море і море Бофорта на борту криголама берегової охорони США "Хілі" (Healy), будуть досліджувати вплив глобального потепління на арктичні екосистеми, на здатність Північного льодовитого океану поглинати вуглекислоту.

"Океанічні екосистеми в Арктиці зазнали корінні зміни в останні роки, і ці зміни відбуваються значно швидше і мають значно більший масштаб, ніж в інших океанах світу. Скорочення площі льодів в Арктиці, очевидно, є однією з причин цього, однак це ще не вся історія . Нам необхідно з'ясувати, зокрема, джерела цих змін, щоб ми могли передбачити, яке майбутнє чекає регіон ", - сказав учений зі Стенфордського університету Кевін Арріго (Kevin Arrigo), науковий керівник експедиції.

Дана експедиція отримала назву ICESCAPE (Impacts of Climate on Ecosystems and Chemistry of the Arctic Pacific Environment - "Вплив клімату на екосистеми та хімію морського середовища тихоокеанського сектору Арктики").

Експедиція відправиться в морі 15 червня на криголамі «Хілі» - найбільш сучасному криголамі американської берегової охорони, який здатний прокладати курс у півтораметрової шарі льоду пристосований для роботи при температурі мінус 45 градусів Цельсія.

Судно вийде з американського порту Датч-Харбор (Dutch Harbor) на острові Амакнак Алеутського архіпелагу і попрямує до Берингової протоки, де почне збір зразків води і живих організмів. Потім маршрут експедиції пройде уздовж південних берегів Чукотського моря, а також по морю Бофорта на північ від Аляски. На початку липня "Хілі" піде в центральну частину Арктики для збору зразків багаторічного льоду.

Більше 40 дослідників проведуть п'ять тижнів на борту криголама, досліджуючи фізичні, хімічні властивості океану і льоду, а також живі організми, зокрема, зоо-і фітопланктон.

Крім того, паралельно НАСА буде вести супутникові спостереження. Загальна вартість дослідницької програми становить 10 мільйонів доларів.

Джерело: http://www.oceanology.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2573 | Додав: wiktor | Теги: екосистема, Арктика, Океанографічна експедиція, НАСА, потепління | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar