Головна » 2011 » Декабрь » 14 » Охолодження Арктики слід починати прямо зараз
09:34
Охолодження Арктики слід починати прямо зараз
Арктика, лід, охолодження, Ніссен  Почати охолодження Арктики геоінженерних методів слід не пізніше 2013 року, заявив на конференції Американського геофізичного союзу Джон Ніссен, колишній інженер-програміст.
  Що це може бути? Розпилення аерозолів в стратосфері або збільшення коефіцієнта відображення хмар шляхом накачування морської води? - Що б не було, час іде.
  П-на Ніссена складно назвати експертом, але є вчені, які з ним згодні. Наприклад, Пітер Уедемс з Кембріджського університету (Велика Британія) нещодавно прийшов до висновку, що вже в 2015 році Північний Льодовитий океан повністю позбудеться літнього льоду. «Треба щось робити», - говорить г-н Уедемс, незважаючи на весь свій скепсис з приводу геоінженерних проектів.
   Ну втратить Арктика річний лід, і що? А ось що. Океан буде поглинати більше тепла. Мілководдя Східно-Сибірського континентального шельфу нагріється на кілька градусів (а це найбільший континентальний шельф планети: 2,1 млн км ², середня глибина - всього 50 м). А дно там складається в основному з багатої метаном вічної мерзлоти, що опинилася під водою близько 8 тис. років тому, коли рівень моря зріс після закінчення останнього льодовикового періоду. Без захисту з боку морського льоду вічна мерзлота під мілководдям швидко розтане і викине геть величезну кількість метану.
  Це не порожні слова. У своїй доповіді пан Ніссен спирався на дані дослідження, проведеного під керівництвом Наталії Шахової з Міжнародного центру вивчення Арктики при Університеті Аляски (США). Метан вже пузириться будь здоров!
  Однак прогнози з приводу льоду і метану оповиті туманом. Веслав Масловськи зі Школи підвищення кваліфікації офіцерських кадрів ВМС США розробив регіональну кліматичну модель, яка показала, що Арктика звільниться від літнього льоду в 2016 році. У той же час глобальні кліматичні моделі говорять про те, що це станеться не раніше 2030-го. Кому вірити?
  Крім того, не дуже ясно, скільки метану заховано в Східно-Сибірському шельфі, а без цих відомостей неможливо укласти, швидко він виділяється зараз чи ні. Приміром, Юан Нісбет з Лондонського університету в Ройял-Холлоуей (Великобританія) і зовсім вважає, що основне джерело метану знаходиться в тропіках Південної півкулі, а не в Арктиці.
  Виходячи з усього цього, пропозиція пана Ніссена чи отримає більшу підтримку. Однак рано чи пізно з геоінженерних проектами все одно доведеться розібратися. Коли почнемо?
  Підготовлено за матеріалами NewScientist.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2700 | Додав: wiktor | Теги: Ніссен, Арктика, охолодження, лід | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar