Головна » 2011 » Июнь » 25 » Супутник CryoSat виміряв товщину льоду в Арктиці й Антарктиді
09:01
Супутник CryoSat виміряв товщину льоду в Арктиці й Антарктиді
Супутник, CryoSat, товщина льоду, лід, Арктика, Антарктида    У рамках міжнародного авіасалону в Ле Бурже Європейське космічне агентство (ESA) представило першу карту товщини морської криги, складену на підставі даних супутника CryoSat, повідомляє Компьюлента.
    Орбіта зонда знаходиться на висоті трохи більше 700 км і досягає безпрецедентної широти - 88 градусів. CryoSat вимірює висоту морського льоду над рівнем моря. В основу карти Арктики лягли дані, отримані в січні-лютому 2011 року, коли лід наближався до свого річного максимуму.
    Площа морського льоду в Арктиці в останні роки неухильно скорочується. При цьому інформації, що поставляється супутниками, недостатньо для повного розуміння того, як зміна клімату впливає на полярні регіони. Тому в 1998 році Дункан Уінг з Університетського коледжу Лондона (Велика Британія) та його колеги запропонували ESA проект CryoSat. Перший супутник був втрачений в 2005 році через невдалого запуску. Його дублер відправився в космос у квітні 2010 року.
    Передана зондом CryoSat інформація виявилася надзвичайно докладної і набагато краще, ніж очікувалося. Видно навіть групи ліній в центральній частині Арктики, що відображають реакцію льоду на вплив вітру.
   Вчені склали і попередню карту Антарктики, поки не до кінця демонструє всі можливості супутника. Незважаючи на це, на карті є місця, які вперше вдалося побачити з космосу. Показано також, що CryoSat здатний відстежити товщину льоду на краю льодовика. Саме там відбуваються найважливіші події.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.livestream.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3000 | Додав: wiktor | Теги: Супутник, товщина льоду, Арктика, лід, Антарктида, CryoSat | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar