Головна » 2011 » Апрель » 27 » Частинки морської солі злегка охолоджують Арктику
12:26
Частинки морської солі злегка охолоджують Арктику
Арктика, морська сіль, лід, температура, охолодження    Хаміш Струтерс зі Стокгольмського університету (Швеція) та його колеги вперше оцінили вплив на клімат Арктики аерозольних викидів морської солі.

Відомо, що середня температура цього регіону неухильно підвищується, і це веде до скорочення площі морського льоду. Ланцюжок подій очевидний: міняється відбивна здатність Арктики; випромінювання Сонця відкривається все більш значна частина поверхні Північного Льодовитого океану, активно поглинає тепло; в результаті Арктика нагрівається ще сильніше.

Збільшення території, вільної від льоду, одночасно має призвести і до зростання обсягів часток морської солі в атмосфері, які, у свою чергу, відбивають сонячне світло.

Наскільки сильно тим самим коригується ефект зміни альбедо Арктики? Без відповіді на це питання неможливі ніякі прогнози, проте до самого останнього часу його не було.

Комп'ютерне моделювання показало, що середньорічне збільшення аерозольної емісії морської солі в межах полярної шапки (70-90 ˚ північної широти) становить у кількісному вирахуванні 86 × 106 м-2 • з-1 (або 23 мкг • м-2 • с-1) . А це призводить до зростання природної аерозольної оптичної товщини приблизно на 23%.

Словом, якщо емісії морської солі не було б зовсім, Арктика нагрівалася б на 10% швидше.

Результати дослідження опубліковані в журналі Atmospheric Chemistry and Physics.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3016 | Додав: wiktor | Теги: морська сіль, температура, Арктика, охолодження, лід | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar