Головна » 2011 » Август » 25 » Азот в грунті очищає повітря
09:36
Азот в грунті очищає повітря
 Інститут Макса Планка , грунт, азот, Евтрофікація     Евтрофікація багатогранно шкодить навколишньому середовищу, але несподівано з'ясувалося, що азотні добрива здатні принести користь.
  Навіть кислі грунти - один з чинників загибелі лісів - можуть мати позитивний ефект.
  Дослідники з Інституту Макса Планка (ФРН) та їхні колеги з Китаю, США і Зімбабве з'ясували, що азотні добрива побічно допомагають атмосфері самоочищатися. Вони показали, що в удобреному грунті утворюється азотистая кислота, яка потім потрапляє в атмосферу (чим кисліше грунт, тим більше емісія). У повітрі HNO2 окисляє забруднюючі речовини гідроксильними радикалами, які потім вимиваються дощем.
  Про це ефекті давно відомо. Вчені просто відкрили основне джерело азотистої кислоти в атмосфері, яка поряд з озоном діє в якості попередника гідроксильних радикалів. У багатих азотом грунтах кислота утворюється з нітрит-іонів шляхом мікробіологічного перетворення амонію та нітрат-іонів.
  Відкриття було зроблено таким чином. Фахівці зміряли концентрацію HONO (газоподібної азотистої кислоти), що виділяється певним обсягом орної грунту. Варіюючи вміст нітритів та води у зразку, з'ясували, що кількість испускаемой HONO відповідає балансу кислот / основ і розчинності. Грунтуючись на цьому висновку, вчені пояснили, звідки беруться високі рівні HONO в повітрі над удобрених полем, наявність яких довгий час залишалося таємницею.
  Тепер слід розрахувати, як проходить цей процес у різних типах грунтів і різних екологічних умовах. Результати будуть включені в кліматичні моделі.
  Дослідники підозрюють, що грунтові викиди HONO особливо сильно ростуть в країнах, що розвиваються через більш активного добрива, закислення грунтів і глобального потепління. Швидше за все, це призводить до збільшення концентрації гідроксильних радикалів в повітрі.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
  Підготовлено за матеріалами Інституту Макса Планка.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2923 | Додав: wiktor | Теги: Інститут Макса Планка, азот, Евтрофікація, грунт | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 1
avatar
1 маряна • 18:32, 07.11.2012
це просто клас
ComForm">
avatar