Головна » 2011 » Сентябрь » 26 » Забруднення Тихого океану азотом продовжує рости
08:19
Забруднення Тихого океану азотом продовжує рости
  океан, Тихий океан, забруднення, азот, нітрати, Японія, Жовте море Рівень нітратів в прибережних водах Китаю, Японії та Кореї неухильно зростає.
  Дослідники з Південної Кореї і США проаналізували вимірювання концентрації азоту і фосфору на різних глибинах, зроблені за останні тридцять років у Жовтому, Східно-Китайському і Японському морях, і зіставили їх з даними про атмосферному азоті.
   З'ясувалося, що з 1980-х років швидке зростання населення і виробництва в регіоні, особливо в Китаї, привів до збільшення азотного забруднення. Насамперед це оксиди азоту, які утворюються при спалюванні викопного палива, і з'єднання аміаку, вироблені сільським господарством. Цей азот потрапляє в моря насамперед з повітря, а також з річок.
  Вчені попереджають, що збільшення концентрації азоту в порівнянні з фосфором призведе до помітного зрушення в морської біології. Організми, яким треба багато азоту і фосфору мало, будуть почувати себе краще за інших. Серед таких щасливчиків - водорості, шкідливі для багатьох морських форм життя.
   Рівень нітратів найбільше виріс у Жовтому морі поблизу гирла Янцзи. В одному з районів їх концентрація за чверть століття збільшилася з 2 до 8 мкмоль на літр. Це в 30 разів вище, ніж в Мексиканській затоці, знаменитому своїми «мертвими зонами», відзначає Кен Джонсон, океанограф з науково-дослідного інституту Monterey Bay Aquarium (США). Г-н Джонсон очолює групу вчених, які намагаються створити глобальну мережу датчиків, які будуть безперервно вимірювати вплив клімату на кругообіг поживних речовин, у тому числі азот, а також стежити за подкислением океанів і морськими запасами кисню. «Соромно сказати, як мало у нас інформації про океан», - говорить фахівець.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
  Підготовлено за матеріалами Nature News.
Фото: www.epochtimes.com.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 4859 | Додав: wiktor | Теги: азот, забруднення, Океан, Тихий океан, Жовте море, нітрати, Японія | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar