Головна » 2011 » Апрель » 17 » Вулканічний попіл удобрював імперію майя
20:18
Вулканічний попіл удобрював імперію майя
 майя, вулкан, вулканічний попіл, Мексика, грунт, Тікаль    Хоча багато міст майя перебували досить далеко від діючих вулканів, їх періодично засипало попелом, і цим можна пояснити процвітання стародавньої держави в I тисячолітті, незважаючи на його відносно бідні грунти.

   Нещодавно вчені виявили бежевий глинистий мінерал в зруйнованих каналах Тікаля (Гватемала), який колись був найбільшим містом південної, низинній частині імперії майя. Цей мінерал, різновид смоктати, утворюється тільки завдяки вулканічному попелу. Хімічний аналіз, проведений під керівництвом Кена Тенкерслі з Університету Цинциннаті (США), показав, що в його освіті не брала участь африканська пил, яку несуть в Америку повітряні потоки. Його «батьками» виявилися місцеві вулкани - вогнедишні гори Гватемали, Сальвадору, Гондурасу і Мексики.

Зразки тікальского попелу датовані періодом з 340 року до н. е.. по 990 рік. Способу визначити число вивержень і конкретні джерела поки не існує.

Тікаль відрізнявся досить високою щільністю населення: 400-600 чоловік на квадратний кілометр. Ця обставина спантеличувало вчених, адже місцевий грунт складалася в основному з вивітреного вапняку, а тому не могла прогодувати таку прірву. Навпаки, вулканічний попіл здатний збагатити грунт вже одним підвищенням її пропускної здатності і пористості. Крім того, це джерело корисних для рослин елементів: заліза і магнію. Нарешті, дрібні частинки попелу «душили» шкідливих комах. За оцінкою антрополога Пейсона Шитс з Університету Колорадо (США), двох міліметрів вулканічних опадів було достатньо для збагачення грунту на пару десятків років.

З іншого боку, великі виверження могли провокувати кислотні дощі.

Далеко не вся імперія майя виносила з попелу вигоду. Наприклад, в VI столітті через виверження вулкана Ілопанго була повністю засипана село Чальчуапа (Сальвадор) ...

Результати дослідження були представлені на конференції Товариства американської археології.

Підготовлено за матеріалами National Geographic.
Фото: www.flickr.com/
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1995 | Додав: wiktor | Теги: Тікаль, вулканічний попіл, Мексика, Майя, грунт, вулкан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar