Головна » 2011 » Сентябрь » 16 » Рослини створюють прикореневі запаси води
12:43
Рослини створюють прикореневі запаси води
  грунт, вода, корінь, прикореневий Вміст води в безпосередній близькості від коріння рослини на третину перевищує її кількість у всій решті грунті навколо.
  Коріння рослин надзвичайно сильно впливають на власне мікрооточення. Найтонші кореневі волоски всмоктують із грунту воду і мінерали і виділяють органічні речовини, які приваблюють грибів і бактерій. Мікроорганізми утворюють з кореневою системою складне співтовариство, досить сильно впливає на стан грунту. І практика показує, що фізіологія коренів не втомлюється підносити сюрпризи: як встановили дослідники з Центру з вивчення навколишнього середовища (Німеччина), прилеглі до коріння шари грунту використовуються рослинами для створення короткочасних запасів води.
  Щоб проникнути в таємниці кореневої системи, вчені використовували нейтронну томографію. Це дозволило поглянути на кореневу систему при великому дозволі і наживо, не порушуючи взаємозв'язку рослини з грунтом. Нейтрони «не бачать» метал або пісок, але реагують на воду, змінюючи свій шлях і розсіюючись при зіткненні з її молекулами. Відповідно, цей метод як не можна більш підходив для аналізу розподілу води між грунтом і кореневою системою. Дослідники спостерігали за рослинами буквально вдень і вночі, будуючи динамічну тривимірну грунтово-кореневу модель для трьох видів: кукурудзи, люпину і турецького гороху.
   Як пишуть вчені в журналі Новий Phytologist, шар грунту, що прилягає впритул до коренів і має в товщину всього кілька міліметрів, містить на 30% більше вологи, ніж решта грунт навколо. Це сильно розходиться з панівною точкою зору, за якої вода переміщається з грунту в корінь по градієнту концентрації: із зони з більшим вмістом вода йде в зону з меншим змістом. Що мало б означати, що поблизу коріння її менше, ніж у решті грунті. Але у всіх трьох видів рослин справи йшли рівно навпаки.
  За визнанням самих дослідників, вони губляться в здогадах про те, як рослинам вдається створювати такі водні умови у своїх коренів. Ось найбільш ймовірне припущення: це відбувається завдяки гелеподібної масі, яка складається з виділеної корінням у грунт органіки. Ця субстанція може увібрати води в 10 тис. разів більше її власної сухої маси. В результаті рослина створює собі водний запас на екстрений випадок. З іншого боку, цього запасу вистачить, за оцінками вчених, не більше ніж на день, так що у такого водного шару можуть бути не тільки і не стільки водозберігаючі функції.
   Підготовлено за матеріалами Центру з вивчення навколишнього середовища.
Фото: http://sciencephoto.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4780 | Додав: wiktor | Теги: грунт, корінь, прикореневий, вода | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar