Головна » 2011 » Ноябрь » 29 » Біомаса могла б забезпечити одну п'яту світової потреби в енергії
23:39
Біомаса могла б забезпечити одну п'яту світової потреби в енергії
 доповідь, біомаса, енергія, світ  Дослідницький енергетичний центр Великобританії (UKERC) підготував доповідь, в якій стверджується, що до однієї п'ятої світової потреби в енергетиці могла б забезпечити біомаса без шкоди для виробництва продуктів харчування.
  Укладачі документа врахували понад 90 досліджень, присвячених давньому спору про те, наскільки вигідна біомаса і чи не призведе розвиток цього сектора до продовольчої кризи. Це перший систематичний огляд даних по темі.
  У доповіді наголошується, що основна причина незгоди вчених полягає у великому розкиді припущень, що стосуються зростання населення, раціону та землекористування. Особливим яблуком розбрату є швидкість, з якою можна підвищити продуктивність праці в харчовій промисловості і розгорнути вирощування енергетичних культур.
  Підсумувавши розбіжності, автори дійшли висновку: якщо найкращим чином використовувати сільськогосподарські залишки, енергетичні культури і відходи (брухт), розумно говорити про одну п'яту поточних світових поставок енергії. Теоретично біомаса може дати і більше, але для цього треба змінити виробництво продуктів харчування (вирощувати більше на меншій території) і раціон, а це складно, особливо враховуючи перехід жителів Азії та Латинської Америки на м'ясну дієту за західним зразком в міру зростання доходів.
   Біомаса могла б повністю замінити потребу у викопному паливі тільки в тому випадку, якби їй віддали еквівалент усіх нині існуючих посівів продовольчих культур і лісових господарств - та й то за умови більш високу врожайність. Це кінцевий потенціал, він є, але більш розумно сконцентруватися на поступове заохочення розвитку сталого використання біомаси в тому обсязі, в якому вона вирощується і використовується зараз. Поки ж, підкреслюють автори доповіді, навколо біомаси склалася дивна ситуація: або все, або нічого. Іншими словами, влада начебто вирішили для себе так: або біоенергетика стане панацеєю, або ми взагалі не будемо займатися цим напрямком.
   Підготовлено за матеріалами UKERC.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2548 | Додав: wiktor | Теги: енергія, доповідь, біомаса, світ | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar