Головна » 2010 » Декабрь » 3 » У XX столітті в Південній півкулі згоріло менше біомаси, ніж за попередні століття-півтора
20:57
У XX столітті в Південній півкулі згоріло менше біомаси, ніж за попередні століття-півтора
       Спалювання біомаси в Південній півкулі протягом останніх 650 років, можливо, стало причиною коливання концентрації окису вуглецю в атмосфері Землі.

Дослідження зразків антарктичного льоду свідчить про те, що кількість спалюваного біомаси (для обігріву та приготування їжі, в результаті лісових та інших пожеж) не збільшувалася поступово з плином часу, а то зростала, то знижувався протягом століть.

«Це велика несподіванка, - говорить Джон Мак з Університету Стоні-Брук (США). - Це не те, чого ми шукали».

Показано, що протягом останніх 650 років біомаса спалювалася в різних кількостях: у сімнадцятому столітті відбулося зниження на 50%, в кінці дев'ятнадцятого - зростання на 100%, а з тих пір і до нинішнього часу спалювання скоротилося на 70%. Іншими словами, у минулому столітті було спалено менше біомаси, ніж за попередні століття-півтора, не дивлячись на індустріальну та постіндустріальну епоху.

Чому вчені настільки здивовані цими результатами, не цілком ясно, адже попередні дослідження, в ході яких вимірювалися концентрація часток деревного вугілля у відкладеннях і метану в льодах Південного півкулі, говорили про те ж саме.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1656 | Додав: wiktor | Теги: Атмосфера, біомаса, спалювання, Південна півкуля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar