Головна » 2011 » Март » 12 » Британські метеорологи розповіли про клімат в Україні в XXI столітті
07:57
Британські метеорологи розповіли про клімат в Україні в XXI столітті
  зміна клімату, Україна, британські метеорологи, прогноз, засухи, курорт     У цьому сторіччі середня температура в Україні зросте на 5-8 градусів, що призведе до засух, перерозподілу сільськогосподарських угідь з півдня країни на північ і дозволить Україні скласти конкуренцію середземноморським курортам. До такого висновку прийшли експерти національної метеорологічної служби Великобританії, висновки яких вчора були представлені в Києві. Міжнародне дослідження не отримало однозначної оцінки серед вітчизняних екологів, пише видання "Коммерсант-Україна".

Британські експерти відзначають, що їх дослідження є одним з небагатьох, що оцінюють ситуацію з кліматом саме в Україну, оскільки раніше вивчалася ситуація в цілому по Європі. Згідно з результатами проведеного дослідження, в цьому столітті в Україні середня температура повітря підвищиться на 5-8 градусів, що призведе до скорочення морозного і сніжного періоду в середньому на 50 днів. Кліматичні зміни призведуть до опадів у вигляді зливових дощів в холодну пору року і збільшення посух влітку.

За словами директора Гідрометцентру Миколи Кульбіди, в даний час питання глобального потепління вивчаються в Україну, але не відображаються у детальних прогнозах. "Якщо ми будемо враховувати висновки міжнародних експертів, у нас з'явиться можливість підготуватися до майбутніх змін клімату, поміняти сільськогосподарську, енергетичну стратегію", - вважає Кульбіда.

У глобальному потеплінні британські метеорологи бачать загрозу життєдіяльності людей і прогнозують зростання захворювань серцево-судинної системи та дихальних шляхів, а також смертей людей похилого віку від теплових ударів. Передбачається, що потепління зробить серйозний вплив на виробництво електроенергії: "З підвищенням температури зменшиться попит на опалення в зимовий період, але будуть зростати потреби в охолодженні влітку. Враховуючи, що енергетична інфраструктура України дуже вразлива - більше 95% електростанцій вичерпали свій експлуатаційний ресурс, - виникне необхідність у ретельному управлінні об'єктами з виробництва і постачання електроенергії ".

Британські метеорологи також прогнозують зміну врожайності і перерозподіл сільськогосподарських угідь з південних і східних територій на північ країни, а також збільшення потреби у зрошенні земель. Вони також допускають скорочення площі лісів в Україні і збільшення числа лісових пожеж. Чи не єдиною сферою життя, на якій глобальне потепління може позначитися позитивно, виявився туризм.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://podrobnosti.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3290 | Додав: wiktor | Теги: прогноз, україна, британські метеорологи, зміна клімату, курорт, засухи | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar