Головна » 2011 » Август » 28 » Засухи минулого десятиліття не принесли великої шкоди
08:38
Засухи минулого десятиліття не принесли великої шкоди
 Чжао, Раннінг, клімат, засухи, модель, прогноз Дослідження, проведене співробітниками Бостонського університету (США) і університетів Вісози і Кампінас (Бразилія), оскаржило твердження про те, що за останнє десятиліття посуха привела до зниження врожаїв по всьому світу.
   У статті, опублікованій журналом Science в серпні минулого року, фахівці Університету Монтани (США) Маошен Чжао і Стівен Раннінг заявили, що продовольча безпека і виробництво біопалива опинилися на межі кризи. Автори нової роботи вважають, що колеги допустили помилки при моделюванні, а також скористалися спотвореними супутниковими даними і в результаті видали статистично незначні результати.
  Головним припущенням дослідження Чжао і Раннінга стало те, що в 2000-х роках кліматичні умови залишалися в цілому такими ж, як в 1980-х і 1990-х, тому від «нульових» вчені чекали такого ж зростання, як у попередні роки. Модель, проте, показала зниження врожайності, яке фахівці віднесли на рахунок великомасштабних посух в південній півкулі.
   «А справа в тому, що їхня модель була налаштована на зниження врожайності при найменшому підвищенні температури, - пояснює провідний автор нового дослідження Аріндам Саманта з Бостонського університету. - А тому результати виявилися зумовлені ».
  Пророцтва Чжао і Раннінга щодо довгострокових тенденцій і річних коливань грунтувалися на моделюванні продуктивності тропічних лісів, особливо Амазонії. Однак польові вимірювання, проведені в Бразилії, вказали на те, що модель промахнулася на цілих 28%.
  Цікаво, що модель передбачила також занадто високу продуктивність Амазонії в сухі роки і надто низьку - в 2006 і 2007 роках, які уникли посухи. «Це типово для моделей з погано сформульованої динамікою грунтової вологи», - вважає Едсун Нуніш з Федерального університету Вісози.
  Помічено також, що Чжао і Раннінг скористалися даними орбітального інструменту MODIS, але не скорегували його з поправкою на хмари і аерозолі.
  До того ж статистична значимість тенденцій, виявлених моделлю Чжао і Раннінга, мінімальна: зниження врожайності Південної півкулі на 0,34% в 2000-2009 роках компенсується ростом в Північній півкулі на 0,24%. Чистий збиток в 0,1% за десять років - голка в стозі сіна. Кричати на цьому тлі про світову кризу сільського господарства - алармизм і моветон.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
 У своїх коментарях Чжао і Раннінг відзначають, що негативна тенденція все ж є, закривати очі на неї не можна. Крім того, їх нова модель показала ще більш значне зниження світової врожайності, ніж першого разу.
  Підготовлено за матеріалами PhysOrg.
Фото: U.S. Drought Monitor
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1910 | Додав: wiktor | Теги: прогноз, засухи, Модель, Раннінг, клімат, Чжао | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar