Головна » 2012 » Январь » 2 » Чому торнадо беруть вихідні?
09:43
Чому торнадо беруть вихідні?
 торнадо, смерч, град, гроза, США, статистика Вчені проаналізували літні грози на сході США з 1995 по 2009 рік, скориставшись даними Центру прогнозування буревіїв Національного управління океанічних і атмосферних досліджень. З'ясувалося, що посеред тижня частота смерчів і граду на 20% перевищує середній показник, а по вихідних - падає на 20% нижче середнього.
  Результати статистично значущі, невипадкові і відповідають спостереженням за іншими видами бурь.
  Потім дослідники проаналізували дані моніторингу якості повітря, проведеного Управлінням по захисту навколишнього середовища США, і помітили, що літнє антропогенне забруднення атмосфери в східній частині США досягає піку в середині тижня. Воно й зрозуміло: вранці люди газують на роботу, ввечері - з неї.
  Автори вважають, що між двома графіками є зв'язок. Справа в тому, що волога збирається на забруднюючих частинках, і цей ефект сприяє утворенню хмар. Комп'ютерні моделі свідчать про те, що такі краплі піднімаються до більш холодних шарів, стаючи все більш масивними, і перетворюються на градини.
  Зв'язок з торнадо дещо складніше. Великі градини, які утворилися не без участі аерозолів, мають меншу площу поверхні в порівнянні з відносно маленькими «гідрометеорах» тієї ж маси, тобто частинками конденсованої води або льоду. Градини випаровуються повільніше, а тому майже не висмоктують тепло з повітря. Це полегшує теплому повітрю формування так званих сверхячеек, тобто хмар того типу, які зазвичай приносять торнадо і град.
  Зв'язок між забрудненням та бурями в західній частині США не проглядається, оскільки повітря там дуже сухою, а хмарні маси розташовані зайво високо - там, де надто холодно, відзначає співавтор дослідження Даніель Розенфельд з Єврейського університету (Ізраїль).
  За його словами, такий зв'язок - ще одна вагома причина боротися із забрудненням повітря.
  Результати дослідження опубліковані у виданні Journal of Geophysical Research - Atmospheres.
  Підготовлено за матеріалами National Geographic.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2312 | Додав: wiktor | Теги: США, торнадо, Гроза, Статистика, Град, Смерч | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar