Головна » 2010 » Ноябрь » 13 » Клуб любителів торнадо
16:29
Клуб любителів торнадо
торнадо ,туризм, США, Алея торнадо, Грейвелл        «Завдяки таким фільмам, як« Смерч », полювання за торнадо стало міжнародним явищем, - говорить доцент К. Барбьєрі, одна з авторів дослідження. Трохи більше половини опитаних у ході його мандрівників - жителі Північної Америки, третина - європейці, інші приїхали з Австралії.

Дослідження показало, що «торнадо-туристів» приваблює навіть не просто ризик, а унікальна можливість випробувати люту силу природи. Рон Грейвелл, мисливець за торнадо зі стажем, може це підтвердити. Він - єдина людина в Канаді, організовуючий поїздки до відомої Алеї торнадо в Сполучених Штатах, що пролягають через штати Оклахома, Канзас і Небраска.

Маючи багаторічний досвід досліджень грозової активності і використовуючи комп'ютерну модель метеорологічних графіків і карт, Грейвелл робить свій прогноз. Серед обладнання, яке він використовує, щоб вистежувати бурі, - супутниковий зв'язок та GPS, об'єднаний з радаром, що охоплює площу до 100 футів.

«Там настільки сильні дощ і буря, що, якщо ви не перебуваєте в правильному місці по відношенню до бурі, поза дощем, ви дійсно нічого не побачите. Ви повинні бути досить близько. Це так небезпечно, але і таке захоплююче видовище ... ви ніколи цього не забудете ».

За 13 років, що він переслідував бурі в Алеї торнадо, Грейвелл бачив 250  бурь і більше 98 торнадо.

«Будь-яка буря, ідентифікована як багатоструктурна, небезпечна, і її слід уникати з міркувань безпеки», - пояснює він.

Грейвелл також бачив чотири рідкісних торнадо F5, для яких характерна швидкість вітру до 500 км на годину. «Торнадо F5 зустрічаються вкрай рідко, навіть в Алеї торнадо, - говорить Грейвелл. - На тисячу торнадо може зустрітися тільки один F5 ».

«Деякі торнадо, які формуються на схід від Скелястих гір, виглядають як космічні кораблі, - говорить він. - Вони мають розмір з гору, але при цьому швидко обертаються, іноді до 200 кілометрів на годину. Ви наближаєтеся, дивітесь крізь пелену і підходите все ближче і ближче. Потім ви опиняєтеся безпосередньо під торнадо, де воно обертається, воно стає все швидше і швидше. І люди починають говорити: «О, боже мій, це прекрасно, я ніколи не бачив нічого подібного». Їх очі широко відкриваються, вони починають дихати важче, їх пульс частішає. Потім починається важкий град. Це захоплююче видовище! ».

    До речі

    У США тури полювання за торнадо, які включають в себе поїздку на місцевість і перегляд у фургоні, зазвичай тривають один-два тижні і коштують 3000-5000 доларів, не включаючи продукти харчування і готелі.


Дослідники з університету Міссурі виявили, що більшість респондентів були задоволені своїм досвідом полювання за штормом. Третина побачила торнадо, 50% побачили воронки хмар і більш ніж 95% повідомили, що бачили рідкісні атмосферні явища.

Грейвелл каже, що гонитва за штормом може викликати звикання - «Кожен торнадо відрізняється від іншого, і, як тільки ви побачите той, який хотіли побачити, вам захочеться побачити інший, а потім третій». Якщо це так, то торнадо-туризм, безсумнівно, буде і далі розвиватися.

Джерело: http://www.rgo.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2997 | Додав: wiktor | Теги: Грейвелл, США, туризм, Алея торнадо, торнадо | Рейтинг: 5.0/2
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar