Головна » 2012 » Декабрь » 8 » Гаваям загрожує мегацунамі
18:32
Гаваям загрожує мегацунамі
  Уявити таке майже неможливо: цунамі понад 300 м заввишки хоронить острів Гаваї. Але дослідники стверджують, що подібне цілком може статися незабаром.
  Своїми міркуваннями вони поділилися на конференції Американського геофізичного союзу.
  На відміну від цунамі, породжених землетрусами, на Гаваях велика хвиля виникає через грандіозні зсувів через руйнування вулканів. Це відбувається приблизно кожні 100 тис. років і пов'язане зі зміною клімату, говорить Гері Макмарті з Гавайського університету (США).
   Приблизно в десяти метрах від мису Ка Лае (найпівденніша точка Великого острова і США) лежать валуни розміром з автомобіль. Близько 250 тис. років тому цунамі підкинуло камені на 250 м вгору по схилах острова, пояснює Фернандо Маркеш з Лісабонського університету (Португалія). (Сьогодні вони ближче до води, тому що на головному острові Гаваїв розташований один з найбільших вулканів світу, який під вагою власної маси тоне зі швидкістю 1 мм на рік.)
  Там же група п-на Макмарті виявила відкладення двох цунамі помолодше і слабший: вони відбулися 50 і 13 тис. років тому. За словами вченого, причиною катаклізмів ставали підводні зсуви зі схилів довколишнього вулкана Мауна-Лоа. Хвилі віднесли корали і метрові валуни на 150 м углиб суші.
  Смертоносні цунамі, викликані зсувами, трапляються на вулканічних островах всього світу і становлять загрозу навіть для східного узбережжя США. «Вони всюди, але у нас немає історичних свідчень про них, тому доводиться самим йти назад в часі», - пояснює Антоні Хільденбранд з Університету Париж-Південь XI (Франція), що допомагав ідентифікувати відкладення стародавніх цунамі.
  Падаючі камені поводяться подібно веслам, підштовхуючи воду. Але незважаючи на нищівний локальний ефект, такі цунамі втрачають свою силу у відкритому морі і не досягають далеких берегів, на відміну від цунамі, викликаних землетрусами.
  Гігантські зсуви, мабуть, відбуваються в періоди підвищення рівня моря, коли клімат стає більш теплим і вологим, відзначає пан Хільденбранд. Дослідники підозрюють, що підйом води порушує стійкість схилів вулканічного острова, а посилилися дощі розм'якшують їх ще більше.
   За останні 4 млн років на Гаваях було як мінімум 15 великих зсувів, і останній з них трапився всього 100 тис. років тому, вважають в Геологічній службі США. Один з монолітів, що скотилися з острова Оаху, був розміром з Манхеттен.
  Підготовлено за матеріалами LiveScience.Також пропонуємо ознайомитись із  икеа.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru/726588/
Категорія: Природні катаклізми | Переглядів: 4254 | Додав: wiktor | Теги: камені, цунамі, загроза, Гаваї | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar