Головна » 2010 » Декабрь » 25 » Найближчий до поверхні магматичний басейн знаходиться на Гаваях
16:35
Найближчий до поверхні магматичний басейн знаходиться на Гаваях
da6utka.livejournal.com
Гаваї, вулканічна діяльність, магматичний басейн , земна повверхня    Визначено найбільш близький до поверхні Землі магматичний басейн - велике вулканічне вогнище на Гавайських островах, розташований на глибині всього 3-4 км.

Гавайцям, втім, турбуватися не варто: тверда порода такої товщини ні за що не дозволить лаві вирватися назовні.

Виміри проводилися під керівництвом Джулі Діткоф з Університету штату Огайо (США). Вчені визначили склад кристалів в тисячі зразків вулканічної породи, взятих в самих активних районах Гаваїв - на Великому острові та прилеглому до нього підводному вулкані Лоіхі.

Відповідно до методики, розробленої науковим керівником пані Діткоф Майклом Бартоном на прикладі Ісландії, особливу увагу при аналізі приділялася олівіну - першому мінералу земної кори, що кристалізувався у міру охолодження планети. Це допомогло зрозуміти, коли лава покинула магматичний басейн і затверділа.

Висновки американських учених можуть покласти край давньому спору. У 2008 році робітники, які займалися будівництвом геотермальної електростанції, заявили про виявлення магматичного басейну в районі вулкана Кілауеа на Великому острові. За їх словами, вогнище залягав на порівняно невеликій глибині. Попередні дослідження вулканічної породи показували 18-40 км, однак сейсмічні тести дали інший результат: 2-6 км. Нові дані узгоджуються з цим показником.

Якщо магма й справді знаходиться порівняно недалеко від поверхні, вона може стати джерелом енергії. Це чудова новина для штату, енергетика якого на 90% залежить від імпортного палива, через що вартість електрики там у п'ять разів вище, ніж у середньому по США.


Переглянути збільшену карту

Джерело:
http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2518 | Додав: wiktor | Теги: вулканічна діяльність, магматичний басейн, Гаваї, земна повверхня | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar