Головна » 2010 » Октябрь » 28 » Землетрус, цунамі і виверження
15:01
Землетрус, цунамі і виверження
Землетрус, цунамі, виверження, Індонезія       Цунамі в Індонезії забрав життя 113 чоловік на островах Ментавай (Mentawai islands), повідомляє агентство Associated Press. Число жертв швидше за все збільшиться, тому що велика кількість людей вважається зниклими безвісти. В даний час ведуться пошукові роботи, утруднені віддаленістю місця лиха. Поки рятувальну операцію очолюють місцеві рибалки.

Є труднощі і з доставкою продуктів харчування. Минулої вночі більше 4 тис. чоловік, що залишилися без даху над головою, були змушені ночувати під відкритим небом, так як намети для тимчасового табору не були вчасно доставлені на місце. Єдиний шлях повідомлення з островами Ментавай - по воді. Подорож на човнах займає 12 годин.

Нагадаємо, що хвиля заввишки 3 м. була викликана землетрусом магнітудою 7,5, що почався в понеділок ввечері. Саме землетрус зруйнував велику частину будинків у селі бету Монг (Betu Monga), будинки інших населених пунктів були змиті в океан гігантською хвилею.

А у вівторок на індонезійському острові Ява почалося виверження вулкана Мерапі (Merapi). В даний час повідомляється про 25 загиблих. Активність вулкану наростала протягом всього минулого тижня, і влада підняла рівень небезпеки виверження до найвищого рівня. Тоді ж почалася евакуація населення, що живе на схилах гори Мерапі. Безпосередньо біля підніжжя вулкана живуть 40 тис. людей, всього в зоні, яку може охопити виверження, живе більше 11 тис.

Вулкан, висота якого складає 2968 м., востаннє вивергався в 2006 році. Тоді хвиля пузириться лави з вкрапленнями каменів спустилася з гори і вбила двох людей. У 1994 році виверження Мерапі забрало життя 60 чоловік, в 1930 загинуло 1,3 тис. осіб.

Індонезія розташована на островах Малайського архіпелагу по обидві сторони від екватора. Вона є найбільшим острівною державою в світі. Всього до нього входить 175041 острів; найбільші з них - Ява, Калімантан, Суматра, Сулавесі, Нова Гвінея, Тимор, Флорес, Серам, Хальмахера. Між островами архіпелагу знаходяться 8 внутрішніх морів Індонезії: Яванське море, море Балі, море Флорес, море Саву, море Банда, Молуккське море, море Хальмахера, море Серам.

Індонезія входить в зону так званого тихоокеанського «вогняного кільця». Найпотужніший за останні 100 років землетрус стався в грудні 2004 року в районі західного індонезійського острова Суматра. Викликане ним цунамі забрало життя 280 тис. чоловік і 3 млн залишило без даху над головою.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru/
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2425 | Додав: wiktor | Теги: цунамі, виверження, Індонезія, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar