Головна » 2011 » Февраль » 25 » Рифи зникають
08:31
Рифи зникають
коралові рифи, загроза, зникнення, глобальні прблеми,      Три чверті всіх коралових рифів у світі знаходяться під загрозою зникнення через надмірне вилову риби, забруднень, кліматичних змін та інших факторів. Такі відомості містяться у звіті групи фахівців із понад 20 дослідних і природоохоронних організацій.

Найбільшою загрозою рифів, на думку експертів, сьогодні є неконтрольована лов риби, але в найближчі 20 років всі рифи відчують згубний вплив глобального потепління, повідомляє BBC News. Зокрема, до 2030 року майже половина коралових рифів перенесе вицвітання, а до 2050 року з такою проблемою зіткнуться 95% рифів.

Розвиток міст, берегової інфраструктури та сільського господарства відповідально через хворобу коралів більшою мірою, ніж підвищення температури морської води. Щільність забудови на узбережжі безпосередньо впливає на смертність коралів, також як на зниження кількості риби та збільшення числа водоростей.

Ще одна біда - це поступове скорочення pH морської води, оскільки вона абсорбує все більша кількість вуглекислого газу. У результаті з-за високої кислотності води корали втратять здатність формувати жорсткі структури, необхідні для будівництва рифів.

Шкодять коралів і водорості caulerpa sertularioides (різновид водорості каулерпа, іноді звана «ялиночкою» через характерної форми). Ця водорість бореться з коралами за місце і світло, і володіє унікальними здібностями пристосовуватися до змін умов навколишнього середовища. Вона витісняє флору крихких екосистем і порушує ланцюг харчування безхребетних.

Найгірше доводиться коралів в Південно-Східній Азії - 95% місцевих рифів потрапили до списку тих, що перебувають під загрозою зникнення.

Однак поки ще можна прийняти ряд заходів для захисту рифів. Сьогодні захищеними вважаються більше 2500 районів з рифами. При цьому номінальна захист забезпечена тільки чверті рифів світу, а хороший захист спостерігається тільки на одній шостій частині цих територій.
Фото: www.vokrugsveta.ru
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2999 | Додав: wiktor | Теги: глобальні прблеми, загроза, коралові рифи, Зникнення | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar