Головна » 2010 » Ноябрь » 1 » Комп'ютер не рятує від цунамі
20:38
Комп'ютер не рятує від цунамі
система оповіщення, Комп'ютер, цунамі    Системи оповіщення, встановлені по всьому узбережжю Азії після руйнівного цунамі 2004 року, не змогли вберегти мешканців островів Індонезії від гігантських хвиль, що обрушилися на них минулого тижня, повідомляє Associated Press. Подібні системи можуть принести користь тільки тим, хто живе в декількох годинах шляху від місця утворення цунамі, але не здатні врятувати людей, що знаходяться в області максимального ризику. Так, 3-метрові хвилі, що обрушилися на узбережжя островів Ментавай (Mentawai), вбили понад 400 людей і зруйнували сотні будинків у 20 селах.

До цього інциденту виникали питання щодо ефективності систем оповіщення в Індонезії. Експерти стверджують, що навіть якщо б вони цілком працювали, все одно не було б шансів приготуватися до наступу величезних хвиль. Учені оголосили сигнал тривоги через кілька хвилин після землетрусу, що призвів до цунамі, але в деяких селах немає телефонних ліній, тому дане повідомлення просто не могло дійти до них досить швидко.

Ренато Солідум (Renato Solidum), директор Філіппінського інституту вулканології і сейсмології (Philippine Institute of Volcanology and Seismology), заявив, що остров'янам необхідно навчитися визначати зміну цунамі з якихось природним знаків та негайно йти від берега ще до сигналу тривоги. Однак цей спосіб надзвичайно складний.

Індонезія розташована в так званому «Вогненному кільці» - лінії розломів земної кори з підвищеною вулканічної і сейсмічною активністю. Тому там була розроблена система, що повідомляє про землетрус протягом 5 хвилин, для того, щоб жителі могли піднятися в гори подалі від берега. «Але часто все відбувається набагато довше. У нас не так багато часу, щоб відреагувати на землетрус, а системи не можуть визначити, що трапилося, за такий короткий термін », - розповів Кріс Райан (Chris Ryan), заступник директора австралійського центру попередження про цунамі (Joint Australian Tsunami Warning Center) .

Вчені і раніше, стверджують, що системи оповіщення необхідні. Цунамі 2004 року, також розпочалося після землетрусу, показало, що віддаленість від епіцентру не завжди означає безпеку. Тоді близько 230 тис. загиблих знаходилися на острові Суматра, але хвилі швидко поширилися по всьому Індійському океану. Були зруйновані курорти на берегах Таїланду, в Шрі-Ланці потяг зійшов з колій. Від величезних хвиль загинули люди навіть у віддаленій Танзанії. «Система оповіщення, розташована на узбережжі всього Індійського океану, може попередити мешканців зони можливого розповсюдження цунамі, але лише в тому випадку, якщо це цунамі пошириться на великій території», - прокоментував Кріс Райан.

Нагадаємо, що цунамі на островах Ментавай забрало життя 113 людей. Число жертв швидше за все збільшиться, тому що велика кількість людей вважається зниклими безвісти. В даний час ведуться пошукові роботи, утруднені віддаленістю місця лиха. Поки рятувальну операцію очолюють місцеві рибалки.

А у вівторок на індонезійському острові Ява почалося виверження вулкана Мерапі (Merapi). Активність вулкану наростала протягом всього минулого тижня, і влада підняла рівень небезпеки виверження до найвищого рівня. Тоді ж почалася евакуація населення, що живе на схилах гори Мерапі. Безпосередньо біля підніжжя вулкана живуть 40 тис. людей, всього в зоні, яку може охопити виверження, живе більше 11 тис.

Вулкан, висота якого становить 2968 м, востаннє вивергався в 2006 році. Тоді хвиля пузириться лави з вкрапленнями каменів спустилася з гори і вбила двох людей. У 1994 році виверження Мерапі забрало життя 60 чоловік, в 1930 загинуло 1,3 тис. осіб.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1251 | Додав: wiktor | Теги: комп'ютер, цунамі, система оповіщення | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar