Головна » 2010 » Июнь » 19 » Гляціологи підтвердили охолоджуючу роль озонових дір
17:33
Гляціологи підтвердили охолоджуючу роль озонових дір
гляціологія, льодовики, Антарктида, озонова діра, льодовий покрив   Гляціологи підтвердили, що величезна озонова діра над Антарктикою чинить на неї охолоджуючий ефект. Про результати своїх досліджень вчені доповіли на конференції в Осло, що проходила в рамках Міжнародного полярного року - регулярно проводяться циклів спостережень за станом льоду в Арктиці та Антарктиці. Коротко дослідження описано на порталі OurAmazingPlanet.

Незважаючи на те що в останні роки площа крижаного покриву Арктики постійно скорочується (мінімальні значення було зафіксовано в 2007 році), в Антарктиці в останні три десятиліття площа льодовиків, особливо плавучих льодів, з кожним роком стає трохи більше. У 2009 році група дослідників припустила, що цей процес стимулює розташована над Південним полюсом озонова діра. Завдяки їй над Антарктикою формується гігантська вітряна воронка, яка сприяє загальному зростанню площі крижаного покриву, хоча і викликає посилене танення льодів на півночі материка (зокрема, на Антарктичному півострові).

В ході нового дослідження той же колектив авторів намагався з'ясувати, як вели себе антарктичні льоди до появи озонової діри. Основною причиною зникнення озону в атмосфері стало використання фреонів, а люди почали активно застосовувати їх якраз близько 30 років тому. Приблизно тоді ж були початі регулярні супутникові спостереження за крижаними шапками Землі. Відповідно, у вчених немає надійних даних про динаміку льодів до появи озонової діри.

гляціологія, льодовики, Антарктида, озонова діра, льодовий покрив

Тренди Антарктичних льодів. Фото: Джон Тернер / Британська організація з дослідження Антарктики (British Antarctic Survey)

Вчені зібрали інформацію про минуле антарктичних льодовиків непрямий спосіб, зокрема, вони аналізували хімічні характеристики льоду з кернів (циліндричних стовпчиків матеріалу, що витягаються з льодовиків). Довжина кернів може бути досить значною, і, вивчаючи його нижню частину, дослідники отримують уявлення про шарах льоду, відкладалися багато років тому. Зібрані фахівцями дані вказують, що процес зростання льодовиків дійсно йде лише кілька останніх десятиліть. Більше того, автори вважають, що до появи озонової діри, крижаний покрив скорочувався.

Вчені вважають, що у зв'язку із заходами, які приймаються для запобігання подальшого зникнення озонового шару, в найближчі роки плавучі льоди антарктичні почнуть танути. За оцінками фахівців, до кінця століття їхня площа зменшиться на третину.

Джерело: http://www.oceanology.ru/
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4447 | Додав: wiktor | Теги: гляціологія, льодовий покрив, Антарктида, озонова діра, льодовики | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar