Головна » 2011 » Май » 17 » Озоновий шар над Антарктидою пішов на поправку
22:16
Озоновий шар над Антарктидою пішов на поправку
озон, озонова діра, Антарктида, глобальні проблеми, клімат   Озоновий шар над Антарктидою відчуває себе прекрасно, і дірка може затягнутися на десять років раніше, ніж розраховували вчені.
  Озонова діра, вперше виявлена ​​в 1985 році, була незабаром асоційована з хлорфторвуглеці (ХФВ), які проводяться в основному в Північній півкулі, але в результаті атмосферних потоків концентруються над Південним полюсом. Атоми хлору вступають в реакцію з молекулами озону і руйнують шар, що захищає планету від шкідливого ультрафіолетового випромінювання.
   У 1989 році планета приступила до виконання Монреальського протоколу - міжнародного документа, що забороняв ХФУ. Тоді фахівці думали, що перші ознаки його відновлення можна буде спостерігати тільки в наші дні, проте нове дослідження стверджує, що поліпшення почалися ще наприкінці дев'яностих. «Тоді щорічні коливання приховали від нас довгострокову еволюцію озону», - відзначає автор дослідження Меррі Солби з Університету Макуарі (Австралія).
   Дійсно, концентрація озону різко змінюється з року в рік із-за складних атмосферних процесів, тому зрозуміти, що ж все-таки відбувається, дуже важко. Учені вирішили сконцентруватися на впливі, який чиниться зимовими динамічними чинниками на те, скільки озону буде зруйновано протягом наступної весни. Іншими словами, зимові атмосферні процеси визначають, скільки атомів хлору покине молекули ХФУ. Встановивши прямий зв'язок між зимової атмосферою і весняним руйнуванням озону, дослідники визначили, що з 1979 року рівень озону різко знижувався, а після 1996-го почав повільне зростання.
   Іншим вченим вдавалося показати тільки зниження швидкості руйнування озонового шару, і нова робота багатьом здалася непереконливою. «Думаю, антарктичний озон і справді відновлюється, але нам потрібно більше статистики, щоб це довести», - вважає Деррін Уо з Університету Джонса Хопкінса (США). «Слід бути обережним, - погоджується Пол Янг з Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (США). - Це занадто сміливе заяву ».
   Фахівці сходяться на одному: що б не траплялося з озонової дірою, їй судилося довге життя. Ніхто не чекає її зникнення до 2070 року.
   Відзначимо, що у озонового шару над Арктикою теж є проблеми: зараз він потоншала як ніколи.
   Результати дослідження опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.
Фото: popschool.at.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4869 | Додав: wiktor | Теги: глобальні проблеми, Антарктида, озонова діра, озон, клімат | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar