Головна » 2010 » Декабрь » 11 » Біопаливні аеросани перетнули Антарктиду
11:45
Біопаливні аеросани перетнули Антарктиду
bbc.co.uk
Антарктида, експедиція, аеросани , Ендрю Мун, Ендрю Ріган       Команда з 10 чоловік зробила швидкісний пробіг через Антарктиду на біопаливних аеросаниах Bio-Inspired Ice Vehicle і дизельних фургонах Ford E-Series. При цьому відстань в 1945,9 кілометра булоа підкорена за 303 години, повідомляє Мембрана.

Експедиція Ендрю Муна і Ендрю Рігана (Moon Regan Transantarctic Expedition) стартувала від льодовика Юніон (Union) 26 листопада, а вранці 9 грудня вона завершилася на шельфовому льодовику Росса.

Біопаливні аеросани Bio-Inspired Ice Vehicle були побудовані спеціально для експедиції на фірмі Lotus, а два дизельних фургона є сильно модернізовані Ford E-Series: їх зробили тривісними і поставили на нештатні колеса збільшеного діаметра.

Експедиція ще не завершена. Тепер команда має намір взяти курс назад на Південний полюс, а потім повернутися на льодовик Юніон, замкнувши маршрут. На цей шлях британці розраховують витратити всього дев'ять днів.

Задачу ускладнює швидкість вітру, рівна 50-80 кілометрів на годину, а полегшує колія, залишена американським караваном з декількох тракторів і важких саней, транспортувати паливо з бази Мак-Мердо на Південний полюс. Утрамбований сніг дозволяє підняти швидкість.

Фургони несуть наукове обладнання, за допомогою якого команда отримує дані про клімат Арктики. Крім того, учасники походу збирають зразки снігу в різних точках південного континенту для подальшого вимірювання вмісту в ньому металів і оцінки потрапляння забруднювачів в цей регіон.

Крім іншого, унікальні аеросани, службовці в експедиції розвідником, показують придатність біоетанолу як екологічного палива в умовах екстремально низьких температур.

Після завершення другої частини вояжу команда Рігана і Муна виявиться єдиною автомобільною експедицією в історії, яка перетнула Антарктику «туди і назад», пише BBC News.

Джерело: http://www.livestream.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1725 | Додав: wiktor | Теги: Ендрю Мун, Ендрю Ріган, Антарктида, аеросани, експедиція | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar