Головна » 2010 » Август » 20 » Розростання Антарктиди пояснили глобальним потеплінням
22:47
Розростання Антарктиди пояснили глобальним потеплінням
розростання, Антарктида, глобальне потепління     Вчені запропонували нову гіпотезу, яка пояснює, чому причиною зростання площі антарктичних льодовиків є глобальне потепління. Робота дослідників з'явилася в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, а її короткий виклад наведено на порталі National Geographic.

На відміну від арктичних льодів, площа яких безперервно скорочується вже кілька десятиліть (у червні 2010 року був зафіксований абсолютний мінімум площі з 1979 року), крижана шапка Антарктики продовжує рости незважаючи на потепління.

Автори нової роботи досліджували незвичайну поведінку антарктичних льодовиків, використовуючи дані спостережень за температурою поверхні океану в районі Антарктиди і кількості опадів, зібрані з 1950 по 2009 роки. Цією інформацією вчені скористалися для моделювання кліматичних процесів в Антарктиці. У підсумку фахівці знайшли пояснення збільшується крижаного покриву.

Вчені показали, що постійне зростання температур у XX столітті привів до посиленого випаровуванню води і, відповідно, збільшення кількості опадів, які в Антарктиці випадають у вигляді снігу. Сніг "розбавляє" океан і робить його верхній шар менш солоним і, як наслідок, менш щільним. У результаті теплі течії, інтенсивність яких залежить від щільності води, не можуть "пробитися" крізь поверхневі шари води і розтопити плаваючі в океані льоди.

Але фахівці застерігають, що цей процес, що оберігає льоди Антарктики від танення, повинен припинитися в найближчі десятиліття. У міру подальшого зростання температур випадають в Антарктиці опади перетворяться зі снігу в дощ, який сприятиме швидкому розтоплення льодовиків. Танення льодів плавучих призведе до того, що більш темні, ніж лід, води океану почнуть поглинати більше тепла, що додатково посилить танення льодовиків.

Колеги авторів нового дослідження висловили різні точки зору на цей рахунок. Частина фахівців визнала використані методи коректними, проте деякі вчені відзначили, що в роботі не враховані такі важливі фактори, як, наприклад, вплив на клімат Антарктики що знаходиться над нею озонової діри. Так, нещодавно група гляціології представила докази того, що озонова діра чинить на Антарктику охолоджуючий ефект.

Крім того, деякі фахівці з сумнівом поставилися до прогнозів авторів роботи щодо швидкого танення антарктичних льодів. На думку скептиків, слова яких наводить портал Discovery News, точно передбачити розвиток подій практично нереально, так як на сьогодні вчені знають лише про дуже невелику кількість впливають на клімат процесів.

Джерело:  http://www.lenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2689 | Додав: wiktor | Теги: розростання, Антарктида, глобальне потепління | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar