Головна » 2010 » Июнь » 21 » Підводний хребет винен в потеплінні
20:05
Підводний хребет винен в потеплінні
льдовик, Антарктида, Пайн-Айленд ,потепління   Група вчених з з British Antarctic Survey (BAS), одним з керівників якої став доктор П'єр Дютру (Pierre Dutrieux), виявила 400-метровий підводний хребет в західній частині Антарктики, що  спускається в море під льодовик Пайн-Айленд, повідомляє BBC News. Гляціологи знайшли також свідчення того, що льодовик, що має пливучий  в океані хвіст довжиною близько 50 км, раніше спускався з цього хребту. Тільки з часом через зрушення хребта він відірвався від землі і отримав плавучу частину. Відкриття хребта допоможе зрозуміти складну систему причин, що впливають на зміну клімату в цій частині Землі.

Льодовик Пайн-Айленд (Сосновий острів - Pine Island Glacier) - великий льодовий потік, товщиною 3 км, що спливає за південній стороні гір Хадсона (Hudson Mountains) в затоку Пайн-Айленд в море Амундсена. Це один з небагатьох потоків в Західній Антарктиці, що пересуваються величезні обсяги льоду з західно-антарктичного крижаного щита в океан. Він переносить більше льоду (10% всього західно-антарктичного щита) і рухається швидше, ніж будь-який інший антарктичний льодовик.

Розташований за Антарктичним півостровом, цей льодовик вже багато років турбує вчених. Спостереження останніх десятиліть показали, що лінія відриву льодовика від землі, після якої він починає плисти в океані, зрушила всередину материка, а сам він стоншена. Лінія глибоких тріщин показує, що льодовик дуже швидко рухається. Наприкінці 2000 року складна сітка ущелин уздовж однієї його сторони викликала величезний розлом, що розповсюдилася по всій ширині менш ніж за рік, і в морі Амундсена тоді відламався величезний айсберг.

Швидкість руху льодовика Пайн-Айленд збільшилася на 73% з 1974 року під кінець 2007 року. За колишніми оцінками, приблизно за 600 років неабияка частина цього льодового щита, тобто значної частини Антарктиди, може просто зникнути. Останні оцінки, зроблені в серпні минулого року на підставі супутникових даних, ще песимістичні: льодовик може розтанути за 100 років. Його танення здатне підняти рівень світового океану на 25 см.

З початку 2008 року на льодовику Пайн-Айленд група вчених працює NASA під керівництвом Роберта Байндшедлера (Robert Bindschadler) з центру з космічних польотів Годдард (Goddard Space Flight Center), США. Вони припускають, що льодовик підмивають теплі води під щитом, змушуючи його текти швидше. Шляхом ряду буріння вчені мають намір з'ясувати істину. У вересні 2008 року вони пробурили першу свердловину і встановили працюють круглий рік вимірювальні прилади. У жовтні 2009 року були зроблені ще три свердловини і зняті перші виміри. На листопад цього року і грудні 2011 заплановані наступні виміри.

Практично одночасно з цим проектом з ще одному припущенням щодо причин швидкості руху льодовика виступили вчені з Великобританії. Вчені Х'ю Корр (Hugh Corr) і Девід Воан (David Vaughan) з того ж таки British Antarctic Survey (BAS) виявили під західно-антарктичним щитом вулкан, розташований в горах Хадсон, поблизу затоки Пайн-Айленд. Вулкан був знайдений шляхом радіозондірованія крижаного щита в 2004-2005 роках, результати аналізу опубліковані на початку 2008 року. Час його останньої активності оцінюється як 200 років до н.е. Її існування може бути причиною теплоти вод, підмивають льодовик.

Крім проблем з таненням західно-антарктичних льодів, в минулому році з'ясувалося, що проблеми є і з східно-антарктичними масивами. За останні 3 роки льодовиковий щит у Східній Антарктиці втратив значну масу. Це з'ясувалося в результаті аналізу даних, отриманих з супутників в ході експерименту NASA Gravity Recovery and Climate Experiment. Вчені здивовані цим відкриттям, оскільки до цих пір вважалося, що східний щит стабільний, на відміну від західного. Якщо розтане крижаний щит у Східній Антарктиці, рівень підйому океанських вод буде набагато більшою і складе 50-60 м.

«Навколо Світу» розповідав, що одним з найбільш страшних наслідків глобального потепління вважається танення льодовиків на полюсах, яке може суттєво підняти рівень води в Світовому океані. Якщо нинішні тенденції збережуться, під воду може піти такий великий місто, що Нью-Йорк, а також Вашингтон і Бостон. Згідно з деякими прогнозами, затоплення також загрожує і Європі: якщо рівень світового океану буде підніматися нинішніми темпами, через 50-60 років ця частина суші виявиться повністю покрита океанічними водами. Втім, нещодавно група вчених з Гляціологіческого центру у Брістольському університеті (University of Bristol's Glaciology Centre), Великобританія, підрахувала, що танення льодовиків Антарктиди підвищить рівень океанів на 3,3 м замість прогнозованих 6 м.

При цьому температура в Антарктиці неухильно підвищується. З 1950 року температура на континенті, що містить у собі до 90% всього льоду на планеті, піднялася, принаймні, на 0,5 ° С. Серед причин, за якими Антарктика залишається самим холодним місцем на Землі, є відсутність біля неї теплих течій, подібних Гольфстріму, а також та обставина, що існуючий у Південного полюса материк є найвищим з усіх шести, що є на Землі. Середня висота Антарктичного континенту складає більше 2 тис. м, тоді як наступна за ним по висоті Євразія має середню висоту всього близько 900 м.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2242 | Додав: wiktor | Теги: Пайн-Айленд, льдовик, Антарктида, потепління | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar