Головна » 2011 » Август » 30 » Індіанці аколуа були непоганими геодезистами
17:21
Індіанці аколуа були непоганими геодезистами
індіанці, мексика, конкістадори, аколуа, геодезист, земля  Гонсало де Салазар на прізвисько Ель-Гордо був скупий навіть за мірками податківців в колоніальній Мексиці. Колишній конкістадор відповідав за область Тепетлаоксток, розташовану на північ від нинішнього Мехіко.
  Щоб викрити жадібність Ель-Гордо, ацтеки-аколуа в середині XVI століття самі підрахували свою чисельність і площу сільськогосподарських земель, щоб полегшити податковий тягар. Ці «примітивні» геодезисти виконали напрочуд гарну роботу, посоромивши «цивілізованих» колонізаторів.
  Документ, відомий як «Кодекс Вергара», - це не просто список. На полотно нанесені портрети кожної дитини та кожного дорослого, а також докладні карти 367 фермерських господарств. Індіанці виміряли кордону кожної ділянки і розрахували їх загальну площу в квадратних тлалкуауітлях.
  Клара Гарса-Юм з Національного автономного університету Мексики і її колеги вирішили з'ясувати, наскільки добре було в ацтеків з математикою. Справа в тому, що далеко не всі господарства були прямокутними: більш ніж двохсот ділянок, залишаючись в деякому роді чотиристоронніми, мали нерівні межі. Але тригонометрія аколуа відома не була, тому вони відмовилися від хвилястої лінії і зобразили всі кути господарств прямокутними - щоб зручніше було вважати.
  Сучасні математики прикинули, наскільки хвилястими могли бути межі ділянок, і показали, що похибка розрахунків ацтеків знаходилася в межах 10% в 85% випадків. Рідкісні промахи, ймовірно, обумовлені «правилом землеміра». Це старий трюк: геодезист обчислює середню величину довжин протилежних сторін чотирикутника та перемножує їх.
   Але, можливо, ацтеки робили це свідомо, намагаючись обдурити свого губернатора? На щастя, порожні поля в околицях сучасного міста Тескоко ще можуть поручитися за їхню чесність: тут знайдені залишки 38 старовинних ферм, згадуваних у кодексі. Межі між окремими ділянками давно розмиті, але пані Гарса-Юм і її колеги оцінили площа самого регіону. За допомогою GPS-маркерів вони підрахували, що 38 господарств колись займали близько 135 577 м ?, що не надто далеко від оцінки ацтеків - 124 072 м ?.
  На безчесного Ель-Гордо це не справило враження. І справа не тільки у відсутності в нього совісті. Колонізатори були вкрай неосвічені. Перші більш-менш адекватні карти Мексики, складені іспанцями, з'явилися тільки двісті років тому - в епоху Просвітництва.
   Подібні дослідження важливі, бо ми до цих пір мало знаємо про досягнення ацтеків і їх союзників за межами астрономії. Ернан Кортес і його співвітчизники дуже любили палити бібліотеки ...
  Результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
 Підготовлено за матеріалами ScienceNOW.
Фото: science.compulenta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2141 | Додав: wiktor | Теги: Мексика, геодезист, конкістадори, Земля, аколуа, індіанці | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar