Головна » 2010 » Октябрь » 2 » Тропічні шторми обертаються зсувами
22:07
Тропічні шторми обертаються зсувами
топічний шторм, зсув, мексика , Латинська америка      Черговий зсув, який спустився на невелике село в штаті Чіапас (Chiapas), Мексика, убив як мінімум 16 чоловік, повідомляє Assosiated Press. 13 людей отримали травми, ще 3 числяться зниклими без вісті.

Позавчора аналогічний обвал обрушився на м. Санта Марія Тлауітольтепек (Santa Maria Tlahuitoltepec). Спочатку повідомлялося, що під землею можуть бути поховані від 500 до тисячі чоловік, проте через 12 годин, коли до місця події дісталися рятувальники, виявилося, що загиблих немає. А зниклими без вісти вважаються 11 людей.

Зсуви з десятками жертв у південній Мексиці, Центральній Америці та подекуди в Південній Америці викликані тривали протягом тижнів сильними дощами. Зокрема, дощі прийшли з ураганами Карл (Karl) і Метью (Matthew). У Колумбії в понеділок також стався зсув, під яким опинилося поховано близько 30 чоловік.

Ці погодні умови вкрай ускладнюють пересування по країні. Гігантські зсуви блокують дороги, дощі погіршують безпеку руху і розмивають шляху.

На Ямайку тим часом обрушився новий тропічний шторм - «Ніколь». Він також викликав повені і обвали. У результаті, 2 людини загинули, 12 вважаються зниклими без вісті.

Сезон ураганів у західній півкулі зазвичай починається 1 червня і триває до 30 листопада. За статистикою, на США щорічно обрушується в середньому 9,6 великих шторму, які отримують імена власні. При цьому 5,9 з них переходять в руйнівні урагани, а 2,3 обертаються найбільшим стихійним лихом. У результаті нашестя ураганів, торнадо і тропічних злив в Америці гине в середньому 70 осіб на рік. Найстрашніша трагедія сучасності - ураган «Катріна» - забрав життя 1800 осіб.

Імена ураганів і тайфунам присвоюються з 1953 року. Їх називають по алфавіту, кожен рік заново починаючи з першої літери - «а». До 1979 року стихіям давали виключно жіночі імена. Нарікають «новонароджених» експерти місцевих підрозділів Всесвітньої метеорологічної організації (WMO). При цьому для різних океанів діють різні таблиці імен. Так, для штормів, що сформувалися в Атлантичному океані, вибирають людські імена, а стихії, що народилися в Тихому океані, іменують на честь фруктів, квітів, знаків зодіаку.

Списки імен для ураганів оновлюються кожні шість років. При цьому назви катаклізмів, що принесли найбільш помітні руйнування (як, наприклад, ураган «Катріна»), назавжди закріплюються за своїми господарями і не можуть бути використані знову.

Джерело:
http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2184 | Додав: wiktor | Теги: Латинська Америка, Мексика, топічний шторм, зсув | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar