Головна » 2010 » Июнь » 17 » Богиня на варті скарбів
21:47
Богиня на варті скарбів
археологічні розкопки, жертвоприношення, ацтеки, Мексика  Група археологів під керівництвом Леонардо Лопеса Лухана (Leonardo Lopez Lujan) виявила одне з найбільш багатих і найбільш незвичайних ацтекських жертвоприношень, повідомляє Daily Telegraph. Серед семи жертвопринесень, що складаються з дивних і безпрецедентних дивовижних предметів, виявлених під кам'яною плитою з зображенням богині Тлальтекутлі (Tlaltecuhtli), є скелет собаки або вовка в бірюзовиї навушниках,  намисто і золоті дзвіночки на ногах.

4-х метрове зображення Тлальтекутлі було виявлено в 2006 році біля краю піраміди «Великого храму» (Templo Mayor) в передмісті Мехіко. У 2007 році його підняли, і археологи почали на цьому місці розкопки. У середу цей величезний кам'яний пам'ятник був виставлений для репортерів перед першою публічною виставкою. Археолог Леонардо Лопес Лухана сказав, що наявність раковин з далеких морів, золотих сережок і комірів, а також дивних дерев'яних кинджалів, виявлених під плитою, дозволяє припустити, що поблизу похована дуже важлива персона.

«Подібних жертовних предметів ми ще ніколи не бачили, і вони, безсумнівно, означають, що десь поблизу ми можемо знайти гробницю царя. Жертви, присвячені богам, а не вождям, прибули з далеких кінців континенту, вони говорять нам про те, що ми маємо справи з великою, великий імперією », - розповів він. Історичні хроніки часів іспанського завоювання 1521 і мітки на плиті із зображенням Тлальтекутлі дозволяють припустити, що десь у під підстави піраміди Темпл Майор був похований ацтекскій імператор Ауїцотля (Ahuizotl), який помер у 1502 р..

Нагадаємо, що в 2008 році мексиканські археологи почали розкопки в тунелях, розташованих під пірамідами в Теотіуаканом. Система штучних печер була виявлена ще в 70-х роках минулого століття, проте майже відразу ж після відкриття її запечатали. Про тунелях майже нічого невідомо, оскільки археолог, який знайшов їх, помер. Вони знаходяться на глибині 6 м і тягнуться на 90 м. Ширина проходу становить близько 2,5 м.

Піраміди були побудовані в Теотіуаканом ще до ацтеків. Цивілізація, яка доклала руку до їх зведення, покинула місто приблизно в 700 році н.е., а ацтеки прийшли в нього близько 1500 року, незадовго до іспанського завоювання. Саме місто було побудовано в 500 році, і вважається самим старим містом Мексики. Деякі вчені відстоюють гіпотезу, що Теотіуакан - це і є легендарне місто Тольян - столиця племені тольтеків, що жили в долині Мехіко до приходу ацтеків. Чисельність населення міста становила 200 тис. осіб, що було порівнянно з населенням Риму в той час. Ацтеки вважали Теотіуакан священним і називали його «Місцем, де люди стають богами».

А трохи раніше в самому серці столиці Мексики Мехіко були виявлені залишки ацтекської піраміди, побудованої не менше 800 років тому. Башта висотою в 11 м. була знайдена в районі Тлателолко, що колись який був центром релігійного і політичного життя ацтеків. Факт, що піраміда була побудована не пізніше XII століття, дозволяє вважати цивілізацію ацтеків хворіє давньою, ніж передбачалося. Востаннє нижня оцінка віку імперії ацтеків було зроблено 15 років тому, коли в цьому ж районі була виявлена інша піраміда, побудована в 1325 році одночасно зі столицею імперії ацтеків Теночтітланом (Tenochtitlan). Теночтітлан залишався столицею ацтеків аж до 1521 року, коли він був захоплений іспанцями. В даний час на місці Теночтітлана знаходиться місто Мехіко.

На місці розкопок була виявлена стародавня статуя, що зображає, за однією версією, ацтекського бога дощу Тлалоку (Tlaloc), а за іншою - бога небес і землі Тескатліпока (Tezcatlipoca). Крім того, поряд з пірамідою були виявлені кілька кімнат, які датуються 1431 роком. Також археологи знайшли п'ять людських черепів.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1695 | Додав: wiktor | Теги: жертвоприношення, Мексика, археологічні розкопки, ацтеки | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar