Головна » 2010 » Июнь » 18 » Індонезію трясе
22:04
Індонезію трясе
Індонезія, Тихоокеанське вогняне кільце, землетрус    Усього за півгодини в Індонезії сталися три потужних землетруси, повідомляє BBC News. Два найбільш сильних підземних поштовхи були зафіксовані поблизу берега індонезійської провінції Папуа: один магнітудою 6,4, а наступний за ним через 10 хвилин - магнітудою 7. Третій, набагато слабший, поштовх був відзначений неподалік від Соломонових островів.

Про жертви поки ніякої інформації немає. Сотні людей були змушені рятуватися втечею з будинків, щоб не опинитися похованими під завалами. Після землетрусу влада оголосила про загрозу цунамі. Страх перед цунамі змусив індонезійців покинути пляжі і забратися на пагорби, проте згодом загроза була знята.

Індонезія входить в зону так званого «вогняного кільця» - тектонічних розломів у Тихому океані. Щорічно там реєструються 6-7 тис. землетрусів магнітудою вище 4,0.

«Навколо Світу» розповідав, що Індонезію трясло навесні. Землетрус магнітудою 7,7 було зафіксовано на острові Суматра 7 квітня. Епіцентр землетрусу знаходився в 205 км від м. Сіболга за західному узбережжі в північній частині острова, вогнище - на глибині 46 км. Крім того, надійшли повідомлення про три додаткових поштовхах (aftershocks).

У липні 2007 року в центральній і східній частинах країни відбулася серія підземних поштовхів магнітудою до 5,5.

У вересні 2009 року на індонезійському острові Ява загинули більше 40 людей, більше 300 отримали поранення. Епіцентр землетрусу знаходився в 144 км на південь від міста Бандунг, вогнище - на глибині 30 км. Поштовхи відчувалися навіть на курортному острові Балі в 700 км від епіцентру, а в столиці Джакарті частина хмарочосів отримала конструкційні ушкодження. Найсильніше постраждали сільські райони Яви, де будинки не розраховані на землетруси такої сили. Багато споруди руйнувалися від сходу грязьових потоків.

Наприкінці вересня минулого року на Суматрі жертвами двох руйнівних землетрусів стали більше тисячі чоловік. Епіцентр першого землетрусу знаходився в океані на відстані близько 85 км від міста Паданг, епіцентр другого - на суші в 225 км від того ж міста. Підземні поштовхи відчувалися в столиці країни Джакарті, а також у Сінгапурі і Малайзії.

А найпотужніше за останні 100 років землетрус трапилося 26 грудня 2004 року в районі острова Суматра.Толчкі земної кори на дні океану викликали гігантську руйнівну хвилю. У результаті цунамі буквально сміливо населені пункти на узбережжі Суматри і Яви, Шрі-Ланки, Індії, Бангладеш і Таїланду. Він забрав життя 280 тис. осіб та 3 млн. залишило без даху над головою. Всього від стихійного лиха постраждали 12 країн. Найбільший збиток був заподіяний індонезійської провінції Ачех, розташованій на півночі Суматри. Тут загинула 131 тис. осіб.

До речі, до цих пір не існує надійного способу прогнозувати землетрусу. Тому вчені пропонують різні екзотичні способи, наприклад, пророкування на основі аналізу будови коралів.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1949 | Додав: wiktor | Теги: Індонезія, Тихоокеанське вогняне кільце, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar