Головна » 2010 » Июль » 15 » Величезний підводний вулкан знайдено біля узбережжя Індонезії
11:04
Величезний підводний вулкан знайдено біля узбережжя Індонезії
підводний вулкан, Індонезія, Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, NOAA  Спільна група океанологів з США та Індонезії виявила біля узбережжя індонезійського острова Сулавесі (Sulawesi island) величезний підводний вулкан, який отримав назву Кавіо Барат (Kawio Barat). Він знаходиться на глибині близько 5,5 кілометрів, повідомляється в прес-релізі Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA). Вчені говорять, що вулкан повністю захований під водою і виявити його можливо тільки в підводних спостереженнях.

З огляду на те, що вулкан був відкритий лише недавно, дослідники поки не можуть сказати, чи є він активним і коли тут були останні виверження. Джим Холден (Jim Holden), глава американської команди фахівців, говорить, що знайдений підводний вулкан є одним з найбільших серед вулканів такого виду, по висоті він перевищує три з чотирьох найвищих гір в Індонезії.

У тому, що вулкан був виявлений саме тут, вчені не бачать нічого незвичайного, тому що Індонезія розташована в так званому вогняному кільці - сейсмічно активному регіоні, що проходить по дну Тихого океану і перш по всій довжині вогненного кільця дослідники знаходили безліч невеликих підводних вулканів.

Приміром, у минулому травні тут був знайдений підводний активний вулкан, який за розмірами приблизно вполовину менше нової знахідки. Індонезійські вчені говорять, що зараз більша частина підводних вулканів в зоні вогненного кільця є або згаслими, або активними, але майже не проявляють себе у дії. Тим не менше, дослідники прийшли до висновку, що перш вогняне кільце було одним з найбільш активних в сейсмічному плані регіонів.



Він був виявлений і досліджений за допомогою дистанційно керованого глибоководного зонда, яким оснащений новий дослідницький корабель Okeanos Explorer. Зонд за допомогою сонарів і відеокамер, здатних в режимі реального часу передавати HD-відео, може складати карти глибоководного ландшафту.

Okeanos Explorer приступив до масштабного вивчення океанічного дна місяць тому, уточнює Associated Press. За цей час корабель досліджував близько 6,2 тисячі квадратних кілометрів поверхні. Після виявлення вулкана було вирішено детально вивчити Кавіо Барат для того, щоб відкалібрувати прилади зонда і підготувати їх до подальшої роботи. Інформацію про існування підводного вулкану вчені отримали від дослідницьких супутників.

За попередніми даними, площа основи вулкана становить близько 6 кв кілометрів.

Подивіться HD-відео, зняте підводним апаратом Little Hercules 30 червня 2010 під час другого занурення до підводного вулкану Kawio Barat:



Для довідки

Індонезія розташована над так званим Кільцем вогню - регіоном, в якому знаходиться безліч діючих вулканів. Найбільший з вулканів Кільця вогню - Кракатау. В результаті його виверження в 1883 році загинуло 36 тисяч осіб.

Джерело: http://www.oceanology.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2734 | Додав: wiktor | Теги: Індонезія, підводний вулкан, Національного управління океанічних, NOAA | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar