Головна » 2012 » Июль » 28 » Із заповідників не вдалося зробити новий ковчег
08:07
Із заповідників не вдалося зробити новий ковчег
  Український степовий заповідник Заповідники можуть здатися надійним способом збереження вразливих видів і екосистем. Однак дослідження, які провели понад двісті науковців, показало, що насправді багато охороних районів страждають від втрати біорізноманіття.
   «Якщо позначити кордон навколо тієї чи іншої ділянки землі і запустити туди нудьгуючих доглядачів, все, що ви збиралися таким чином зберегти, в кінцевому рахунку помре», - виводить основну думку співавтор Даніель Янцен з Університету Пенсільванії (США).
   Вільям Лоренс з Університету Джеймса Кука (Австралія) і його колеги провели 262 бесіди з польовими біологами і екологами, які мали великий досвід роботи з тропічними лісовими заказниками. Тим самим вдалося підготувати огляд 60 охоронних територій в 36 країнах.
  Інтерв'юери цікавилися, як за останні два-три десятиліття змінилося біологічне здоров'я охоронних територій. Одні питання стосувалися диких тварин (наскільки збільшилася чи зменшилася популяція великих ссавців або земноводних), інші були присвячені змінам навколишнього середовища (як йдуть справи з пожежами, чи не проклали  через заповідник автомагістраль).
  З'ясувалося, що охоронні лісові райони погано справляються з роллю «ковчегів». Чотири п'ятих областей, охоплених дослідженням, відчули деяке зниження чисельності популяцій. Близько половини понесли серйозні втрати в частині біорізноманіття.
  Особливо тяжко доводиться летючим мишам, земноводним, ящіркам, великим ссавцям, річковим рибам і старим деревам. При цьому вчені навіть не намагалися з'ясувати, як йдуть справи у комах, грибів та інших дрібних організмів.
   Умови навколишнього середовища і характер людської діяльності дозволяють дуже точно передбачити, що відбувається з біорізноманіттям. Вирубка лісу, природне скорочення лісового покриву і почастішання пожеж за межами охоронних територій, як правило, призводять до негативних наслідків і всередині заповідників. За останні роки тільки навколо 2% заповідників збільшилася площа лісового покриву.
    Експерти роблять висновок, що в екологів не вистачає сил на те, щоб впоратися з поставленим завданням. Потрібна політична воля. І, звичайно, потрібні гроші.
  Ці та інші новини ви завжди можете занотувати у ежедневники аванцо дациаро.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.
  Підготовлено за матеріалами Університету Пенсільванії.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru/696735/
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 3438 | Додав: wiktor | Теги: екологи, ковчег, заповідник, біорізноманіття | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar