Головна » 2010 » Июнь » 25 » Свободу пандам!
15:58
Свободу пандам!
заповідник ,Китай, панда, дика природа   Чжан Хемін (Zhang Hemin), голова заповідника панд Wolong, Китай, розповів, що одна або дві вагітних панди будуть випущені в напівдику частину заповідника до кінця цього року, пише Daily Telegraph. Ця частина відокремлена від решти заповідника загородою, однак в іншому схожа з дикою, що дозволить Чжану і його колегам спостерігати за тваринами.

«Панди будуть народжувати в напівдикому середовищі і вчити своїх дитинчат, як добувати їжу і виживати на природі», - розповів пан Чжан. А через два роки, коли дитинчата виростуть і звикнуть до життя на природі, їх випустять у дикі гірські ліси. Усього зараз окремо містяться шість вагітних панд, з них буде вибрано одну-дві, які по своєму здоров'ю, темпераменту і здібностям до виживання опиняться найбільш готовими до вільного життя.

У напівдикій частини заповідника за пандами спостерігатимуть ветеринари і співробітники зоопарку, але щоб не порушувати «дикості» ліси, їм доведеться замаскуватися. «Співробітники зоопарку і ветеринари, що входять до відгороджену зону, будуть прикидатися пандами, переодягнувшись в чорно-білі хутряні костюми і повзаючи по землі», - повідомив глава заповідника.

На даний момент в Китаї є всього 1590 панд, що живуть на волі, і близько 180 утримуються в неволі. Фахівці намагаються збільшити кількість тварин, щоб зменшити небезпеку їх зникнення, проте низький рівень народжуваності у панд сильно утрудняє це завдання. У Сичуані приступили до створення дослідного центру, метою якого стане допомога пандам в адаптації до дикої природи, але цей центр буде готовий не раніше, ніж через три роки.

Нагадаємо, що в 2007 році вже була зроблена спроба відправки панди на свободу. Проте тоді це закінчилося загибеллю тварини. Сян Сян (Xiang Xiang), самець великої панди (бамбукового ведмедя), був випущений на природу в квітні 2006 року. За словами Лі Дешена (Li Desheng), заступника директора Центру вивчення та охорони великих панд (China Giant Panda Protection and Research Center) при заповіднику Wolong в південно-західній провінції Сичуань, борючись з дикою пандою за ареал проживання та їжу, Сян Сян зірвався з гірського схилу і розбився.

У заповіднику панду називали «незграбний вегетаріанець». Він з'явився на світ в серпні 2001 року. У перші три роки життя Сян Сян придбав всі навички, необхідні для проживання в природних умовах. З нього почалася реалізація китайського проекту з випуску в дику природу народилися в розплідниках великих панд.

Сян Сян прожив в нових умовах менше року. Фахівці вважали, що у сильного самця панди достатньо шансів на виживання. Ймовірно, дикі панди побачили в ньому загрозу для себе, думає Лі Дешен. На думку Тан Чунсян (Tang Chunxiang), головного ветеринара центру, у Сян Сяна були слабкіші, ніж у інших бамбукових ведмедів, виражені навички нападу та оборони.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3890 | Додав: wiktor | Теги: дика природа, Панда, Китай, заповідник | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar