Головна » 2011 » Октябрь » 2 » Як забруднення атмосфери вплинуло на азіатські мусони
22:25
Як забруднення атмосфери вплинуло на азіатські мусони
 мусон, вітер, забруднення, атмосфера, дослідження, екологія  Літні мусони - головне джерело води для сільського та лісового господарства, рибальства і водно-болотних угідь всього Індійського субконтиненту. У другій половині XX століття картина різко змінилася: родючі долини Гангу в північній і центральній частинах Індії стали суші, у той час як північно-західні та південні регіони Індії та Пакистану зволожилися.
   Нове дослідження покладає провину за цю зміну на сульфати, сажу та інші аерозольні частинки, що потрапили в атмосферу через діяльність людини.
  Дощі, які заливають Південну Азію з червня по вересень, - це волога Індійського океану і Аравійського моря, перенесена мусонними вітрами, що дують з південного заходу на північний схід. Досягаючи Індійського субконтиненту, вологе повітря піднімається і починає остигати - і в результаті проливається дощем на землю.
  Ну а мусонні вітру наводяться в рух великий теплової машиною, говорить кліматолог І Мін з Геофізичної лабораторії гідродинаміки Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (США). Влітку Північне півкуля отримує набагато більше сонячної енергії, ніж Південне. Атмосфера над континентами до того ж нагрівається швидше, оскільки там немає великого масиву води, що надає охолоджувальне вплив. В результаті повітряні потоки з регіонів з більш високим тиском (більш щільним і холодним повітрям) впливають на регіони з нижчим тиском (теплим повітрям), виникають сильні вітри, які несуть з собою надлишок вологи.
  Вплинути на опади може цілий ряд факторів. Насамперед це природні коливання сонячного випромінювання. Серед антропогенних причин - парникові гази і аерозолі. Г-н Мін і його колеги порівняли дані про опади з 1951 по 1999 рік з кількома кліматичними моделями, які показали, як кількість опадів у Південній Азії в період літнього мусону буде змінюватися в залежності від аерозолів, парникових газів та природних сил окремо і разом .
  Як з'ясувалося, саме аерозолі відповідальні за те, що відбувалося в другій половині минулого століття. Сульфати, що утворюються в результаті спалювання викопного палива, і сажа від готування на відкритому вогні і великих промислових осередків по-різному впливають на клімат. Дослідники отримали дані лише про загальну ефекті аерозолів.
  Вчені стверджують, що аерозолі, що збираються над Індійським субконтинентом, виконують роль парасольки, охолоджуючи регіон і скорочуючи теплову різницю між Північним і Південним півкулями. За відсутності сильного контрасту вітри дмуть повільніше, і дощ випадає над океаном і південній Індією, не встигаючи дістатися до північних та центральних областей.
  До речі, зміни в круговороті води можуть сприяти збільшенню випадків захворювань, що передаються з водою (холера, гепатит) та комарами (малярія).
  Середні показники п'ятирічні аномалій опадів з червня по вересень (мм / добу) над центрально-північній Індією (76-87 ? в. Д., 20-28 ? с. Ш.). Чорна лінія - дані спостережень про опади (CRU). Червона - результат впливу всіх факторів (ALL_F), зелена - тільки аерозольних (AERO), фіолетова - тільки парникових газів і озону (WMGGO3), жовта - тільки природних факторів (NAT). Сіра смуга - стандартне відхилення показників впливу всього комплексу факторів. (Тут і нижче зображення авторів роботи.)
  Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
  Підготовлено за матеріалами ScienceNOW.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 4243 | Додав: wiktor | Теги: Атмосфера, забруднення, екологія, Дослідження, мусон, вітер | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar