Головна » 2013 » Февраль » 17 » Дослідження водовороту Аравійського моря
18:04
Дослідження водовороту Аравійського моря
   Одна із самих дивних течій Світового океану - закручений за годинниковою стрілкою Великий вихор, який щоліта виникає біля берегів Сомалі і змінює температуру поверхні моря, впливаючи на мусони, які дають  цілющу вологу в Азію.
  Років сто моряки знають, що Великий вихор виникає одночасно з сезоном мусонів на початку червня і зникає у вересні - приблизно через місяць після того, як вітри вщухають. Нагадаємо: мусони входять до числа найбільш сильних повітряних потоків на планеті (48 км / год).
 Нове дослідження говорить про те, що Великий вихор ще тісніше пов'язаний з мусонами, ніж вважалося, але через океан, а не через атмосферу: рух за годинниковою стрілкою виникає майже за два місяці до сезону вітрів. «Хвилі Россбах надають йому енергію задовго до того, як це почнуть робити вітри», - пояснює океанограф Лайза Бив з Університету Майамі (США).
  Великий вихор являє собою грандіозний антициклон діаметром 300 км і глибиною близько кілометра. Швидкість поверхневого струму досягає 7 км / год.
 Згадані хвилі Россбах - це повільні брижі висотою всього 5 см, що йдуть зі сходу на захід. В Індійському океані вони є відлунням торішніх мусонів, тобто як би зв'язують один сезон з іншим.
  Автори роботи об'єднали 18 років супутникових спостережень з даними, отриманими дослідницькою експедицією в 1995 році. З тих пір в Аравійське море вчені не люблять ходити через сомалійських піратів.
  Вихор існує приблизно 166 днів в році. Передбачити його розташування і орієнтацію поки не вдається. Поневіряння Великого вихору визначаються його власними міні-циклонами. Обертаючись, він створює два або три флангових циклони вздовж свого краю, які рухаються проти годинникової стрілки. Взаємодія між малюками і матір'ю призводить до того, що вітер рухається туди-сюди.
  Великий вихор не єдина дивина, яку можна зустріти в Аравійському морі. Але це єдине місце в світі, де течії кожен рік, влітку і взимку, змінюють напрямок.
  Розуміти, як течії в цьому куточку земної кулі реагують на мусони, надзвичайно важливо, адже ця циркуляція безпосередньо пов'язана з температурою поверхні океану, яка впливає на картину опадів (згадаймо Ель-Ніньо Тихого океану). Оскільки в серці Великого вихору вода тепліша, ніж з краю, в маленьких циклонах, вітер робить складний вплив на клімат і кількість вологи в мусонах.
  Результати дослідження опубліковані в Journal of Geophysical Research.
  Підготовлено за матеріалами LiveScience.
Завітайте також на kino-live.org.
Фото: IOCCG
Джерело: http://science.compulenta.ru/736111/
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 3196 | Додав: wiktor | Теги: мусон, Аравійське море, клімат, вітер, антициклон | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar