Головна » 2012 » Апрель » 20 » Японію чекають ще більш потужні землетруси і цунамі
06:00
Японію чекають ще більш потужні землетруси і цунамі
Японію чекають ще більш потужні землетруси і цунамі  Уряд Японії прислухається до луни торішнього землетрусу і цунамі: підводні розломи, які оточують країну, можуть привести до більш серйозних катаклізмів, ніж вважалося.
    Минулого тижня чиновники, відповідальні за ліквідацію наслідків стихійних лих, поінформували кабінет про результати моделювання, яке показало, що існує небезпека ще більш страшного цунамі, ніж Тохоку.
    Дані отримані групою дослідників на чолі з Кацуюкі Абе, почесним професором Токійського університету. Вчені модернізували офіційну модель за рахунок включення даних недавніх великих землетрусів - в тому числі торішнього японського магнітудою 9,0 і чилійського, який вдарив в 2010 році з силою 8,8. Останнє теж викликало цунамі, відгомони якого докотилися до Японії. В результаті для більшості місць розмах ймовірних цунамі значно перевершує попередню оцінку, отриману в 2003 році. Наприклад, селище Куросіо в префектурі Коті захищене з урахуванням того, що найвища хвиля не перевищить 14,1 м, тоді як, за новими даними, йому загрожують 34,4 м. Крім того, острів Ніідзіма повинен підготуватися до 29,7 -, а не до 5,4-метрової хвилі.
  В цілому 90 міст повинні врахувати, що хвиля може перевищити десять метрів, тоді як стара модель попереджала лише десяток місць. 23 локації повинні очікувати хвилю заввишки 20 метрів і більше (про таке попереднє дослідження навіть не заїкалося).
   Моделювання також підвищило ризик великого землетрусу: кількість міст, які може труснути по максимуму (7 за шкалою інтенсивності грунтової тряски, прийнятої в Японії), збільшено з 35 до 153.
  Переоцінка вказала на жолоб Нанкай - морський розлом на південь від острова Хонсю (головного острова Японії), де регулярно відбуваються сильні поштовхи, в тому числі землетрус Хоей 1707 магнітудою 8,7. Саме цей катаклізм став межею дослідження 2003 року. На цей раз в якості максимуму було використано землетрус Тохоку, який виявився приблизно в три рази більш потужним. Крім того, взято до уваги останні дослідження, які за допомогою товщини осадових верств, принесених минулими цунамі, спробували оцінити масштаб і частоту великих землетрусів і цунамі, що сталися до того, як з'явилися сучасні методи вимірювань. Модель 2003 року, не містила таких відомостей, не змогла передбачити березневе цунамі. Її головний висновок такий: існує 60-відсотковий шанс на землетрус силою 8,0 протягом найближчих 30 років.
   Оновлена ​​модель також врахувала райони з «великим ковзанням», в яких потужний зсув кори може зробити цунамі особливо сильним. В минулому році саме такі ділянки були винні в несподівано високій хвилі в деяких районах Японії. Вчені прорахували 11 сценаріїв, кожен з яких включав «велике ковзання» в різних місцях уздовж жолоба Нанкай.
  У той же час очевидно, що землетруси силою 9,0 і більше зустрічаються в одному районі вкрай рідко - приблизно раз на тисячоліття. Це ставить японську владу перед важкою проблемою: наскільки необхідна підготовка до настільки рідкісного явища? І потім - хіба можна захиститися скрізь і всюди від 34-метрової хвилі?
  Уряд зажадав максимально повну інформацію та детальні карти найбільш вразливих районів до кінця травня. Поки ж в деяких містах встановлюються додаткові гучномовці, щоб попередити громадян про наближення цунамі, але це дасть людям всього декілька хвилин. Навряд чи за цей час багато встигнуть піднятися на евакуаційні вежі висотою в кілька десятків метрів.
   У деяких регіонах планується також перенести в більш високі місця хоча б офіси (в ідеалі - разом із житловими будинками). Йдуть розмови і про будівництво великих підземних сховищ. Всі ці проекти знаходяться поза фінансових можливостей міст і префектур. Необхідна участь центрального уряду.
Фото: www.flickr.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Природні катаклізми | Переглядів: 4501 | Додав: wiktor | Теги: Японія, Хонсю, Ймовірність, тохоку, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar