Головна » 2011 » Апрель » 29 » Фукусіма змусила задуматись екологів
20:44
Фукусіма змусила задуматись екологів
Фукусіма, Японія, землетрус, Атлантика, екоситема, тріска     Дивовижна сила Фукусімского землетрусу знову змусила задуматися про те, як погано в сейсмологів йдуть справи з прогнозом подібних катастроф. На жаль, екологам теж нічим похвалитися: ніхто не може передбачити, коли та чи інша екосистема порушиться або зміниться.
    Тому нове дослідження, проведене інтернаціональним колективом, може стати справжньою сенсацією.
     На початку 1990-х промисел атлантичної тріски пережив жахливу кризу: найпоширеніша риба Північної Атлантики просто зникла. Подібні ексцеси стають все більш поширеними в міру надмірної експлуатації природних ресурсів і кліматичних змін. Найбільш частою причиною дестабілізації екосистеми вважається порушення зв'язку між хижаком і здобиччю, тобто харчового ланцюжка.

У ході першого у своєму роді дослідження вчені з США та Нідерландів виявили ранні ознаки порушення харчового ланцюга у двох невеликих озерах штату Вісконсін. Штучно збільшуючи популяцію великоротий окуня у водоймах, де господарювали невеликі рибки, що харчувалися водоростями, вони довели екосистеми до критичної межі, коли окунь став домінувати в харчового ланцюга.

Дослідники ретельно стежили за озерами протягом усього експерименту, знімаючи хімічні і фізичні дані кожні п'ять хвилин. Об'єднавши результати вимірювань з оцінкою популяцій водоростей, зоопланктону і риб, вчені виявили незвичайні коливання в кількості водоростей більш ніж за рік то того, як харчова мережа озера змінилася.

Ймовірно, ці коливання пов'язані зі зміною харчового поведінки дрібних риб через присутність хижаків. «Уявіть собі: раптово місця, які були колись безпечними для цих рибок, стали ненадійними», - говорить співавтор дослідження Стівен Карпентер з Університету Вісконсін - Медісон (США). Рибки стали віддавати перевагу мілководді, де ймовірність потрапити на обід хижакові менше. Відповідно, водорості в глибокій воді звільнилися від тих, хто ними харчувався, і стали активно рости.

«Подібні сигнали раннього попередження універсальні, ось чому ми так розхвилювалися», - зазначає Мартен Шеффер з Вагенингенський університету (Нідерланди). За його словами, ці сигнали дозволяють не тільки прогнозувати екологічні катастрофи, а й визначати, які компоненти екосистеми більш активно будуть реагувати на зусилля щодо їх захисту.

Залишилося тільки «вийти з озера» і розібратися з іншими екосистемами.

Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3574 | Додав: wiktor | Теги: Фукусіма, екоситема, Японія, тріска, Атлантика, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar