Головна » 2011 » Июнь » 18 » Японське цунамі підсвітило небеса
09:48
Японське цунамі підсвітило небеса
 землетрус, цунамі, Японія, іоносфера, світло, небеса  Недавній землетрус у Японії не просто штовхнув острівну державу і відправив гуляти по просторах Тихого океану цунамі. У сотнях кілометрів над головою він викликав збурення іоносфери.
   Вперше ученим вдалося сфотографувати це незвичайне світіння, коли воно досягло Гаваїв - через годину після землетрусу. «Це не більше ніж щасливий випадок», - скромно зауважує керівник групи Джонатан Макела з Університету штату Іллінойс (США).
   Землетрус магнітудою 9,0, що трапився 11 березня, призвів до розлому морського дна біля східного узбережжя Японії і витіснення великої маси води. У відкритому океані ці хвилі мали всього кілька сантиметрів у висоту, однак цього виявилося досить, щоб витіснити повітря над поверхнею води. В результаті вгору пішли хвилі атмосферних частинок.
  В іоносфері, на висоті близько 250 км, ці хвилі зустрілися із зарядженими і нейтральними частинками, зіштовхнули їх і звільнили деяку кількість енергії. Такі сутички відбуваються постійно, але на цей раз їх кількість була незмірно більшою, і з боку це виглядало так, наче хвиля атмосферного світла біжить за цунамі.
  Пан Макела і його колеги сфотографували явище просто тому, що їх ширококутна камера, встановлена ​​на вершині вулкана Халеакала на гавайському острові Мауї, стежить за подіями в іоносфері щоночі.
   Результати дослідження будуть опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.
   Іоносферні брижі, викликані цунамі, реєструвалася і в минулому: вчені вимірювали час, який потрібно сигналам глобального позиціонування на проходження через іоносферу. Завдяки тому що Японія покрита приймачами GPS, на цей раз вимірювання були точними як ніколи, відзначає Люсі Роллан з паризького Інституту геофізики. У роботі, яка з'явиться в журналі Earth, Planets and Space, вона та її колеги описують іоносферні сигнали, зареєстровані через 10 хвилин після землетрусу.
Фото: nasaspace.tk
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2215 | Додав: wiktor | Теги: Японія, іоносфера, цунамі, небеса, світло, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar