Головна » 2010 » Июль » 1 » Хмарочос замість статусу
11:31
Хмарочос замість статусу
  
    Іспанське місто Севілья може бути виключене зі списку всесвітньої спадщини Організації об'єднаних націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), повідомляє Daily Telegraph.
Причина в тому, що у місті планується побудувати 600-метровий хмарочос за проектом аргентинського
архітектора Сезара Пеллі (Cesar Pelli). Роботи стартували на початку 2010 року і повинні завершитися до кінця 2011 року.

ЮНЕСКО протестує проти зведення башти, оскільки побоюється, що вона згубно вплине на вигляд історичного центру міста. Експерти комітету навіть звернулися до керівників проекту з проханням відкласти будівництво до тих пір, поки не буде складено звіт про вплив хмарочоса на місто. Однак прохання не було задоволено, будівництво триває.

У списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Севілья була внесена в 1987 році за Севільський собор, Алькасар і Севільський Архів Індій. Всі разом ці три будівлі становлять чудову групу пам'яток, розташовану в самому центрі міста.

Кафедральний собор і Алькасар були побудовані в період від 1248 до XVI століття і відображають вплив мавританського стилю, будучи важливим свідченням як цивілізації Альмохадів, так і християнської Андалусії. Мінарет Хиральда - це шедевр архітектури часів Альмохадов. Він стоїть поруч з кафедральним собором з п'ятьма нефами, який є найбільшим готичним будівлею Європи. Тут розміщений саркофаг Христофора Колумба. Стародавня Лонха (біржа) стала «Архівом Індій», що містить цінні документи з усіх архівів іспанських колоній в Америці.

Севілья не перше місто, яке виключають зі списку всесвітньої спадщини. «Навколо Світу» розповідав, що в 2009 році цього статусу позбувся Дрезден, Німеччина. Таке рішення було прийнято через те, що міські власті вирішили побудувати транспортний міст через Ельбу.

Експерти ЮНЕСКО вважають, що міст порушить єдність архітектурно-природного комплексу і закриє неповторний вигляд на старе місто - долину Ельби та історичний центр саксонського Дрездена. Однак рішення про будівництво мосту схвалили городяни в ході референдуму, а також конституційний суд Німеччини

До речі, зі списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО може бути виключений і одне з міст Росії - плани забудови Казані викликають велику стурбованість експертів.

Нагадаємо, що ЮНЕСКО була заснована в Лондоні урядами 37 держав 16 листопада 1945. ЮНЕСКО вважає своїм завданням «сприяти зміцненню миру і безпеки шляхом розширення співробітництва народів у галузі освіти, науки і культури в інтересах забезпечення загальної поваги справедливості, законності і прав людини, а також основних свобод, проголошених у Статуті Організації Об'єднаних Націй, для всіх народів без різниці раси, статі, мови або релігії ».

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru/
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2184 | Додав: wiktor | Теги: Іспанія, хмарочос, спадщина ЮНЕСКО, Севілья | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar