Головна » 2012 » Май » 12 » Вчені навчилися передбачати шлях вулканічного попелу
18:02
Вчені навчилися передбачати шлях вулканічного попелу
  Вчені навчилися передбачати шлях вулканічного попелу    Іспанські вчені створили модель, яка передбачає "поведінку" хмар вулканічного попелу в атмосфері, застосування цієї моделі, на їхню думку, змогло б забезпечити безпеку польотів і зменшити економічні втрати в разі великих вивержень, повідомляє прес-служба Іспанського фонду науки і технологій (FECYT) .
   Попіл від виверження вулкана Ейяфтятлойокудль (Ісландія) в травні 2010 року поширився над Європою аж до Іспанії і на кілька днів паралізував роботу більшості європейських аеропортів. Переміщення хмар попелу відстежували з супутників, проте оперативних даних про характеристики попелу і, головне, прогнозів по його поширенню ніхто дати не міг. У результаті в більшості випадків країни обирали безпеку і перекривали повітряний простір, несучи величезні економічні збитки.
   Через два роки після виверження ісландського вулкана вчені з Іспанського наукового центру з енергетики, технологій і навколишнього середовища (CIEMAT) створили модель The Fall3D, яка дозволяє передбачати "шляхи" попелу в атмосфері. Модель використовує дані супутникового лазерного інструменту LIDAR, який на сьогоднішній день вважається найкращою технологією щодо відстеження твердих частинок в атмосфері. Результати вимірювань вводяться в комп'ютерну програму, яка прораховує пересування частинок з урахуванням складних схем руху повітряних потоків.
   На думку авторів моделі, вона може становити особливий інтерес для цивільної авіації.
  "Коли Європа намагалася вирішити проблеми, викликані поширенням попелу, стало ясно, наскільки не вистачає точних моделей, які дозволили б відстежити поширення попелу в атмосфері в реальному часі і передбачити, куди його понесе далі ... Наявність таких моделей, наприклад, дозволило б не закривати всі аеропорти, а чітко усвідомлювати, де саме польоти небезпечні ", - сказала співробітник CIEMAT, що брала участь у створенні моделі Аранткса Ревуелта (Arantxa Revuelta), чиї слова наводяться в повідомленні.
   Крім цього, модель дозволяє досить точно передбачити, де попіл осяде на землю. Такі дані важливі з екологічної точки зору, оскільки у вулканічному попелі містяться діоксид сірки, при високій концентрації якого в атмосфері випадають кислотні дощі.
   Модель дозволяє не тільки працювати в реальному часі, і але "програвати" події з минулого, що дає можливість метеорологам і вулканології краще їх вивчити, говориться в повідомленні.
   Дані, які вчені використовували для створення і випробування моделі, отримані за допомогою лазерного інструменту LIDAR встановленого на супутниках системи ICESat, розробленої НАСА. На сьогоднішній день LIDAR вважається найкращою технологією для вивчення аерозолів (суміш газу і дрібних твердих частинок) в атмосфері.
   "Наша модель створена спеціально для попелу, але легко може бути адаптована, щоб пророкувати поширення будь-яких частинок", - сказав один з авторів моделі Арнау Фолча (Arnau Folch).


Виверження вулкану: погляд із космосу

 
Фото: www.priroda.su
Джерело: http://ecoportal.su
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2240 | Додав: wiktor | Теги: Іспанія, виверження, попіл, LIDAR, вулкан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar