Головна » 2010 » Август » 13 » Медузи напали на Іспанію
16:34
Медузи напали на Іспанію
медузи, пляж, Ельче, Іспанія, поширення     Медузи заполонили береги Іспанії, повідомляє Associated Press. Атаці піддалися три зони неподалік від м. Ельче (Elche) на сході країни, знаменитого своїми пляжами. Тільки у вівторок постраждали 380 людей. Звичайно в день медузи жалять 4-5 чоловік, якщо говорити про стандартний пляжний сезон.

«Ще минулого тижня не було ніяких слідів медуз, але, починаючи з неділі, постраждало вже більше 700 людей. За 6 років роботи я не бачив нічого подібного. Проблема полягає ще в тому, що відпочиваючі можуть просто не помітити їх », - прокоментував ситуацію Хуан Карлос Кастеланос (Juan Carlos Castellanos) з департаменту туризму Ельче. Однак пляжі в місті не закриваються. На них розставлені попереджувальні знаки і додаткові сили для нагляду.

По всій видимості, причиною такого пожвавлення медуз стали сильні течії, біля берегів. Висока температура води також допомогла їх масовому розмноженню. Біологи, що займаються цією проблемою, додають до переліку причин надмірний вилов риби та зміну клімату. «Зазвичай медузи огороджені від берега натуральним бар'єром - менш солоною водою, що утворилася в результаті дощів. Однак через глобальне потепління цей бар'єр слабшає. Інша проблема - це перелов риби, зокрема, тунця і риби-меч, які полюють на медуз. Зменшення загальної кількості риб означає також зростання кількості планктону, яким харчуються медузи », - пояснила Марія Хілі (Maria Gili), фахівець з медуз Інституту досліджень моря (Institute of Marine Sciences), Барселона, Іспанія.

На півночі Іспанії берегів загрожує ще більш небезпечну тварину - португальський кораблик (Physalia physalis). Це медуза фіолетового кольору з метровими щупальцями. За кілька тижнів на берегах Кантабрії і країни басків, за офіційними даними, від них постраждали вже близько 300 чоловік. Проте іспанські біологи стверджують, що якщо враховувати ситуацію в країні в цілому, вони спостерігають меншу кількість медуз, ніж зазвичай. Справа в тому, що медуз майже немає в двох популярних туристичних регіонах - в Каталонії і на Балеарських островах.

Нагадаємо, що в 2007 році міністерство навколишнього середовища Іспанії прийняв спеціальний план по боротьбі з медузами. Згідно з планом «Медуза», передбачається створити комісію з провідних фахівців, які вивчать причини появи цих істот в іспанських берегів і вироблять рекомендації по їх знищенню.

«Навколо світу» розповідав, що навала медуз також відбулося в 2008 році на пляжах Лонг-Айленда, передмістя Нью-Йорка, США. Тисячі людей отримали опіки, частину пляжів була тимчасово закрита. Американські рятувальники не спостерігали такого лиха вже багато років. Медузи проникли з океанічними водами навіть в гирлі р.. Гудзон (Hudson River).

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1759 | Додав: wiktor | Теги: Поширення, Іспанія, медузи, Ельче, пляж | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar