Головна » 2012 » Ноябрь » 18 » Хто ж підштовхнув Землю?
08:09
Хто ж підштовхнув Землю?
  Зірка може «смикнути» сусідню  систему, яка розвивається. Ось така гіпотеза запропонована для пояснення дивних шляхів деяких екзопланет, а також давньої загадки нахилу орбіти самої Землі на 7 ˚ щодо сонячного екватора.
  У 1995 році швейцарські астрономи виявили перший «гарячий Юпітер». Щоб пояснити цю поведінку, теоретики припустили, що планета утворилася далеко від своєї зірки, але потім мігрувала по спіралі через протопланетний диск газу і пилу. Весь цей час вона залишалася всередині диска, тому нахил її орбіти щодо екватора зірки відсутній.
   Але в 2008 році по цій теорії було завдано сильного удару, коли астрономи стали виявляти «гарячі Юпітери» з орбітами під кутом і навіть із зворотними орбітами. Ці норовливі планети виглядали жертвами сили тяжіння інших тіл даної зоряної системи.
  А Костянтин Батигін з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики (США) підозрює, що насправді перекіс орбіти стає природним результатом міграції в диску. Досить взяти до уваги той факт, що на розвиток планетних систем зазвичай роблять вплив різні чинники - сусідні зірки, наприклад. Виконані паном Батигін розрахунки показують, як планета-гігант завершує свій шлях по диску з орбітою, нахиленою по відношенню до екватора рідного світила.
   «Це очевидна ідея, - коментує Джош Уїнн з Массачусетського технологічного інституту (США). - І її неважко перевірити ». Якщо пан Батигін правий, то зміщення повинно бути настільки ж поширеним і в системах, позбавлених «гарячих Юпітерів» (раз воно не вимагає присутності гігантів). На сьогодні космічний телескоп «Кеплер» виконав вимірювання нахилу тільки однієї багатопланетной системи - Кеплер-30, і там всі три тіла знаходяться на орбітах, співпадаючих з екватором зірки.
  Зате в нас є інший приклад - наша власна система. Костянтин Батигін підозрює, що Сонце колись було супутником якоїсь зірки, яка і нахилила орбіту Землі, після чого зникла з «місця злочину».
  До того ж існують системи двох і трьох зірок. Наш найближчий сусід Альфа Центавра, наприклад, складається з трьох світил, одне з яких (друге по яскравості) має планету приблизно земної маси. Пан Батигін пророкує, що вже там-то зсув обов'язково повинен бути.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature
  http://www.boxtime.ru/zavodnaja-korobka-dlja-chasov-korobka-dlja-zavoda-chasov/.
  Підготовлено за матеріалами ScienceNOW.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru/721028/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 3250 | Додав: wiktor | Теги: орбіта, Юпітер, планетрана система, нахил, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar