Головна » 2013 » Декабрь » 17 » Полюси Землі зміщуються через зміну клімату
10:40
Полюси Землі зміщуються через зміну клімату
  Танення льодовиків і крижаних щитів викликає невеликі зміни в обертанні Землі. Можливо , відстеження позиції полюса стане новим методом моніторингу глобального потепління.
  Комп'ютерне моделювання говорить про те , що танення крижаних щитів і , як наслідок , зростання рівня моря можуть позначитися на розподілі маси на поверхні Землі. А це призведе до зміщення земної осі , і підтвердження тому вже отримано.
  І ось тепер Цзяньлі Чень з Техаського університету в Остіні ( США ) і його колеги показали , що танення , викликане нашими викидами парникових газів , вносить власний внесок у цей зсув .
  Зміщення осі обертання Землі - результат двох основних факторів , у кожного з яких є своя причина . Чандлерівський ух полюсів виникає , мабуть , через те , що Земля не є абсолютно твердою. Щорічне зміщення полюсів пов'язано з орбітою Землі навколо Сонця.
 Якщо врахувати і те й інше , залишиться ще дещо. З тих пір як в 1899 році за Північним полюсом було встановлено безперервне спостереження , він зміщується в середньому на 10 см в рік уздовж 70 -го меридіана, що проходить через східну частину Канади ( 70 ° західної довготи) .
  Цей дрифт - результат змін у розподілі маси Землі в зв'язку з повільним « відскоком » кори , тобто її підняттям , що почався після закінчення останнього льодовикового періоду. Але група пана Ченя виявила щось ще більш дивне . У 2005 році полюс , який до цього рухався на південь , раптово змінив напрямок і поповз на схід , де і лишається донині. З того моменту він пройшов вже близько 1,2 м.
  Щоб зрозуміти причини явища , вчені скористалися даними американського супутника GRACE , який стежить за змінами гравітаційного поля Землі. Отримані відомості дозволили розрахувати перерозподіл маси на поверхні Землі через танення Гренландського і Антарктичного крижаних щитів і гірських льодовиків , а також викликаного ними зростання рівня моря. Результати ідеально збіглися зі змінами середнього положення полюса ( СПП ) .
  « Танення льоду і зміна рівня моря на 90 % пояснюють зрушення в східному напрямку , - підкреслює пан Чень . - Рушійна сила раптової зміни - це зміна клімату ».
   Вчені роблять висновок, що найбільший внесок вносить танення гренландського крижаного щита , який втрачає близько 250 Гт льоду на рік. Другий за значимістю фактор - танення гірських льодовиків (приблизно 194 Гт на рік). Антарктида додає 180 Гт втрат на рік , але тут зберігається значна невизначеність , тому що зміна гравітаційного поля в результаті « відскоку » земної кори під Антарктидою ще мало вивчена.
  Оскільки СПП можна дуже точно виміряти за допомогою численних незалежних методів , цей показник і його зміна стануть в нагоді для оцінки масштабів танення крижаних щитів , особливо в проміжку між завершенням роботи GRACE і запуском наступного покоління супутників , що мають ту ж задачу.
  Результати дослідження були представлені на щорічних зборах Американського геофізичного союзу в Сан- Франциско.
  Підготовлено за матеріалами NewScientist .

Фото: Andrew C. Revkin / eyevine
Джерело: http://compulenta.computerra.ru/zemlya/geografiya/10010590/
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2283 | Додав: wiktor | Теги: зміщення, орбіта, Льодовик, танення, Магнітний, полюс, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar