Головна » 2011 » Декабрь » 23 » Кластер жахливих землетрусів не означає, що Земля стала більш активною
07:43
Кластер жахливих землетрусів не означає, що Земля стала більш активною
  кластер. землетрус, активність, Ширер, магнітудаЗа останні роки відбулося надзвичайно багато епічно потужних землетрусів, причому на Суматрі, у Чилі та Японії сила поштовхів наближалася або досягала 9,0. Це змусило деяких припустити, що подібні катаклізми відбуваються кластерами, що ми вступили саме в такий період і слід боятися.
  Новий аналіз даних Геологічної служби США показав: так, тривалий розрив між нинішніми і попередніми великими землетрусами статистично малоймовірний, але це не доводить, що він невипадковий.
  Пітер Ширер з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго і Філіп Старк з Каліфорнійського університету в Берклі (обидва - США) приділили увагу кожному землетрусу магнітудою вище 7,0, що стався з 1900 по 2011 рік. Щоб відсікти афтершоки і локальну деформацію, викликану попереднім землетрусом, вони встановили правило: не враховувати будь землетрус з меншою магнітудою, що відбувалося протягом трьох років і в радіусі тисячі кілометрів від первісного. Це дуже вільне визначення афтершок. Воно, наприклад, змусило вчених відкинути два землетруси силою 8,5 поблизу Суматри, що мали місце неподалік від попереднього поштовху. З іншого боку, це відповідає сучасним науковим уявленням про те, як головне землетрус збільшує тиск в областях, віддалених від епіцентру на досить значних відстанях.
  Автори обгрунтовують своє виключення ще й тим, що насправді їх цікавить всесвітня сейсмічна активність, і локальні події все одно не можуть вплинути на аналіз. Крім того, наголошується, що статистика в деякому роді нечутлива до цього критерію відбору: можна скоротити відстань на третину і отримати схожі результати.
  З аналізу на таких умовах чітко випливає, що загальний рівень сильних землетрусів (вище 7,0) зараз близький до середнього. Просто трапляється більше поштовхів магнітудою вище 8,0. Подібних землетрусів в даний час реєструється рекордно багато, але цей рекорд лише незначно перевищує попередні показники.
  Чи є в цьому щось незвичайне? Автори 100 тис. разів рандомізовані каталог землетрусів, щоб з'ясувати, чи можна говорити про кластеризації катаклізмів. 85% цих рандомізації містили кластери землетрусів магнітудою 8,0 і вище, які нагадували той, що ми переживаємо з 2004 року, і 97% - кластери поштовхів силою 8,5 і вище. Ряд додаткових тестів показав, що спостерігається розподіл відповідає пуассоновском процесу, тобто воно випадково.
   Потім вчені провели поетапний аналіз рандомізації з кроком магнітуди 0,1 починаючи з 8,0. У результаті три чверті набору рандомізації містили кластери, шанси яких на виникнення не перевищували 5%. Майже третина з них мали кластери з імовірністю менше 1%.
  Це важливий момент, оскільки землетрусів магнітудою вище 8,5 не було майже сорок років - з часів землетрусу на Алясці в 1965 році. Ймовірність того, що таке могло статися, склала за результатами аналізу всього 1,3%. Але автори відзначають, що при іншому правилі відсічення показник міг бути іншим. Так чи інакше, але «малоймовірно» не означає «неможливо».
  В цілому дослідники приходять до висновку, що в глобальному масштабі землетрусу не кластеризуючих. Можуть бути кластери місцевого значення, але вчені вже знають, як пояснити їх появу, тоді як геологічний механізм, який міг би привести до глобального кластеру, науці не відомий.
   З іншого боку, це лише статистичний аналіз того, що сейсмологи зареєстрували за якесь жалюгідне сторіччя.
  Результати роботи представлені в журналі PNAS.
  Підготовлено за матеріалами Ars Technica.
Фото: www.flickr.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2190 | Додав: wiktor | Теги: Ширер, магнітуда, Активність, кластер. землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar