Головна » 2013 » Декабрь » 24 » Кліматичні підсумки 2013 року
15:11
Кліматичні підсумки 2013 року
    10 травня 2013 вперше в людській історії концентрація двоокису вуглецю в атмосфері пройшла важливий рубіж - 400 частин на мільйон. Востаннє таке траплялося кілька мільйонів років тому , коли Арктика була вільна від льоду , на місці Сахари простягалася савана , а рівень моря перевищував сьогоднішній показник на 40 м.
  Ця віха стала протверезним нагадуванням про те , що викиди парникових газів не збираються слабшати , хоча очевидно , що спалювання викопного палива і вирубування лісів ведуть до зміни стійких кліматичних умов , в яких протягом тисячоліть процвітала людська цивілізація.
  У вересні в знаковому звіті про стан кліматичної науки Міжурядова група експертів зі зміни клімату ( МГЕЗК ) повідомила : глобальне потепління - результат людської діяльності , і в цьому « немає ніяких сумнівів ». Автори вказали на те , що без « істотного і тривалого » скорочення викидів двухградусний ліміт на потепління , встановлений світовими урядами , буде порушений - і це призведе до сильної спеки , посухи та більш екстремальних погодних умов . Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав світових лідерів звернути увагу на думку «світового авторитету в області зміни клімату » і виробити нову міжнародну угоду , спрямовану на скорочення викидів. « Стає жарко. Треба діяти » , - сказав він.
  Держсекретар США Джон Керрі підкреслив: « Це ще одне попередження тим , хто заперечує науку або виправдовує гру з вогнем».
 Доповідь МГЕЗК , складений сотнями експертів , побачив світ п'ять років після попереднього. У ньому, зокрема , зазначалося , що до 2100 року рівень моря може піднятися на 26-82 см , причому деякі вчені вважають , що це недооцінка . МГЕЗК також попередила про зростаюче підкислення океанів у зв'язку з поглинанням вуглекислого газу : моря « окисляються » найшвидшими темпами за 300 млн років, і масове вимирання видів , мабуть , вже майже неминуче .
  Аргумент скептиків про так звану паузу у зміні клімату ( уповільнення зростання середньосвітової температури повітря за останні 15 років) був розвінчаний співголовою МГЕЗК Томасом Стокером , який сказав , що кліматичні тенденції « не слід розраховувати на термін менше 30 років». Інші вчені відзначили , що надмірне тепло продовжує потрапляти в пастку парникових газів і що тільки 1 % цієї кількості нагріває атмосферу , тоді як океани - 93%. Ще один широко обговорюваний показник - ступінь чутливості клімату до збільшення концентрації СО2 в атмосфері , - як з'ясувалося , мало що змінює в прогнозах МГЕЗК .  
   Найбільш спірним моментом доповіді МГЕЗК стала заява про те , скільки ще люди можуть викинути в атмосферу вуглекислого газу без того , щоб викликати небезпечну зміну клімату. Фахівці прийшли до висновку , що більше половини цього « вуглецевого бюджету» вже витрачено .
  «Якщо ви не хочете вийти за межі двох градусів , не можна спалювати вуглець нескінченно , - сказав пан Стокер . - Іншими словами , частина цього вуглецю [ маються на увазі запаси викопного палива ] треба залишити в землі ».
  Економіст лорд Стерн і його колеги попереджали в квітні про ризики, пов'язані з « вуглецевими бульбашкмаи» , бо в землі доведеться залишити дві третини запасів викопного палива , щоб уникнути більш ніж двухградусного потепління. Це неминуче позначиться на ціні газу , нафти та вугілля . « Фінансова криза показала , що відбувається, коли ризики накопичуються непомітно » , - підкреслював пан Стерн , додаючи , що криза дійсно був дуже сильною і ні інвестори , ні регулятори не змогли цьому запобігти.
  Консенсус кліматологів щодо причини глобального потепління був досягнутий в травні , коли аналіз тисяч наукових статей , опублікованих з 1991 по 2011 рік, показав , що 97 % дослідників приймають думку про антропогенний характер цього явища .
  Науковий консенсус , однак, ще не претворился в консенсус політичний . Листопадова конференція країн - учасниць Рамкової конвенції ООН про зміну клімату , що відбулася у вугільній Польщі , завершилася тим , що делегати були відправлені доробляти «домашню роботу» , без якої підписання нової міжнародної угоди в 2015 році буде неможливим. Йдеться про відповідь на запитання, які країни повинні скоротити свої викиди і наскільки .
  Показово , що новий уряд Австралії на чолі з Тоні Ебботом , який назвав зміну клімату нісенітницею , відмовився брати участь в переговорах та ініціювало процедуру скасування нещодавно введеного податку на вуглецеві викиди в країні. Тим часом ця весна стала найтеплішою на Зеленому континенті за всю історію спостережень.
  Дивні справи творяться і у Великобританії , де прем'єр -міністр Девід Кемерон пообіцяв позбутися « зеленого лайна » - податку на «брудну» електроенергію. Навпаки , віце- прем'єр Нік Клегг заявив: «Ми зробимо все від нас залежне , щоб зміцнити роль низьковуглецевого сектору в новій економіці ». У грудні офіційні радники уряду по зміні клімату ще раз підкреслили , що немає резону відмовлятися від планів щодо скорочення викидів.
  Мабуть, самим несподіваним  скептицизмом з приводу зміни клімату  є повідомлення  в « Твіттері » однієї з найбільших залізничних компаній Великобританії First Capital Connect . Коли якийсь пасажир поцікавився, чому в теплий жовтневий день працюють зовнішні обігрівачі , одному із співробітників служби зі зв'язків з громадськістю змінила холоднокровність , і він відповів , що гіпотеза про зміну клімату не має під собою ніякої наукової основи і що клімат завжди змінюється природним чином . Незабаром компанія видалила цей твіт .
  Тим часом основні виробники парникових газів - Китай і США ( на їх частку припадає в цілому 40 % викидів ) - у липні оголосили про розширення спільних зусиль з боротьби зі зміною клімату. Цей крок , на думку аналітиків , значно підвищує шанси на те , що нова міжнародна угода все-таки буде підписана і виявиться ефективним . Два головних забруднювача домовилися розвивати екологічно чистий транспорт , технології уловлювання вуглецю , енергоефективні системи та «розумні» електромережі .
  Крім того , в році, що минає китайський уряд розробив правила торгівлі квотами на викиди в Пекіні , Шанхаї та Шеньчжені , де забруднення повітря можна оцінювати як катастрофу. Деякі вважають , що це найпростіший і дешевий спосіб скорочення викидів , але поки він себе не виправдав. Найбільший вуглецевий ринок у світі - ЄС - домігся мінімального прогресу на цьому терені , оскільки ціни на квоти знаходяться на сміховинно низькому рівні ...
  Підготовлено за матеріалами The Guardian.
Фото: http://geografica.net.ua/
Джерело: http://compulenta.computerra.ru/zemlya/klimatologiya/10010671/
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2313 | Додав: wiktor | Теги: екологія, вуглець, оон, 2013, підсумки, клімат, викиди | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar