Головна » 2012 » Январь » 16 » Визначено найбільш економічно ефективні методи боротьби з глобальним потеплінням
01:02
Визначено найбільш економічно ефективні методи боротьби з глобальним потеплінням
  проблема, сажа, вуглець, забруднення, викиди, метанДрю Шінделл з Центру космічних польотів ім. Годдарда і Колумбійського університету (США) і її колеги з шести країн визначили 14 заходів по скороченню вмісту озону і чорного вуглецю в атмосфері, які не тільки ефективні, але й економічно рентабельні.
  Щось подібне було зробити давно. Якщо вчений каже, що треба знижувати викиди, це нікого не хвилює. Якщо експерт пояснює, що ці заходи дозволять врятувати мільйони життів, новина потрапляє в газети. Якщо ж фахівець додає, що з боротьби із забрудненням повітря і глобальним потеплінням можна отримати прибуток, з'являється шанс на те, що сильні світу заворушаться і справа зрушить з мертвої точки.
  У центрі уваги більшості досліджень, присвячених зміні клімату, завжди був вуглекислий газ. Дійсно, це один з найбільш ефективних парникових газів - через здатність перебувати в атмосфері дуже довго. Озон і сажа не можуть з ним зрівнятися за цим показником, але вони не тільки викликають потепління, а й забруднюють повітря, роблячи негативний вплив як на здоров'я людини, так і на продуктивність сільського господарства. Оскільки вони затримуються в атмосфері лише на кілька тижнів, боротьба з ними повинна дати швидкий ефект.
  Автори почали з оцінки існуючих технологій, які покращують якість повітря, і ранжирували їх згідно впливу на зміну клімату. Виявилося, що 14 найефективніших заходів (з чотирьохсот) здатні дати близько 90% результату, якого можна досягти за допомогою всіх заходів разом узятих.
  З цих чотирнадцяти половина націлена на метан - попередник озону. Технології охоплюють видобуток вугілля, нафти і газу, далеке транспортування газу, побутові відходи і звалища, стічні води, гній і рисові поля. Решта сім спрямовані на боротьбу із сажею через усунення неповного згоряння палива при нестачі кисню. Подібною вадою страждають автомобілі з дизельним двигуном, сушарки біомаси, печі для випалювання цегли і коксові печі. Чорний вуглець може також стати мішенню нормативів, що забороняють спалювання сільськогосподарських відходів і транспортні засоби з високим рівнем викидів, а також політики, спрямованої на поширення сучасних методів приготування їжі та обігріву.
  Кліматична модель показала, що ці заходи до 2030 року знизять передбачене глобальне потепління приблизно на 0,5 ˚ С, обмеживши зростання всього 1,2 ˚ С у порівнянні із середньою температурою 1890-1910 років. Вважається, що потепління не повинно вийти за межі двох градусів . Для цього, пояснюють автори, треба скорочувати викиди комплексно - не тільки вуглекислого газу, а й метану з сажею.
  На додаток до зниження потенціалу глобального потепління зменшення концентрації озону і технічного вуглецю в тропосфері поліпшить врожайність (у тому числі пшениці, рису, кукурудзи та сої) і скоротить смертність через брудне повітря. Розрахунки авторів показали, що до 2030 року можна буде щорічно рятувати приблизно 53 млн т сільгосппродукції (на майже $ 8,2 млрд) і 0,7-4,7 млн ​​життів. Такі заходи також призведуть до поліпшення якості повітря в приміщеннях. Цей момент складніше розрахувати через обмежені даних. Автори вважають, що тільки в Індії та Китаї це вбереже 373 тис. осіб на рік.
  Варто зазначити, що дослідники не врахували подальших вигод для сільського господарства в результаті боротьби з потеплінням, сконцентрувавшись на оцінці прямого результату.
  Тепер про вартість всього цього. До 2030 викиди метану можуть бути скорочені на 110 Тг з витратами нижче $ 1 500 на тонну. Якщо ж поставити більш скромну мету - 90 Тг, то ціна питання впаде до $ 250 на тонну. Економічна вигода складе від $ 1 100 до $ 5 000 за тонну.
  Покращення щодо сажі - в основному стосуються печей для випалювання цегли та печей повного згоряння - призведуть до чистої економії за рахунок банального підвищення ефективності. Закони про викиди транспортних засобів і спалювання агровідходів і зовсім зажадають не реальних грошей, а політичного капіталу. Загальна віддача в цьому напрямку складе приблизно $ 5,4 трлн - головним чином через зниження витрат на охорону здоров'я.
  Нарешті автори визначили регіони, які виграють найбільше. Заходи щодо стримування потепління майже рівномірно позначаться на всій планеті, але центральні і північні райони Азії, Південна Африка і Середземномор'я будуть особливо вдячні. Вигоду здебільшого дасть збільшення альбедо снігового покриву і пустель через зниження рівня сажі. У результаті країни Азії та Африки більше за інші регіони знизять передчасну смертність. Китай, Індія і США найбільше виграють від підвищення врожайності в абсолютних показниках, а в процентному відношенні максимальну вигоду отримає Близький Схід.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
  Підготовлено за матеріалами Ars Technica.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2823 | Додав: wiktor | Теги: забруднення, метан, Проблема, вуглець, сажа, викиди | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar