Головна » 2011 » Январь » 14 » Лисиці визначають відстань за допомогою магнітного поля
23:43
Лисиці визначають відстань за допомогою магнітного поля
    Лисиці - перші тварини на планеті, яких наука підозрює в тому, що вони розраховують не тільки напрямок, але і відстань до видобутку за допомогою магнітного поля Землі

Хінек Бурда з університету Дуйсбурга - Ессена (ФРН) звернув увагу на те, що лисиці, яких він спостерігав в Чехії, майже завжди наскакують на жертву у північно-східному напрямку.

Знаючи про те, що тварини (наприклад, корови) орієнтуються в просторі за допомогою магнітного поля Землі, він задався питанням, а чи немає тут чогось аналогічного, повідомляє compulenta.ru.

Як відомо, лисиці стрибають високо в повітря, перш ніж упасти на видобуток. Група Бурди виявила, що лисиці, що бачать жертву, вистрибують на неї з будь-якого напрямку. Північний схід актуальний тільки у зворотній ситуації. Такі атаки завершувалися успіхом в 72% випадків, тоді як напад в іншому напрямку вдавалося тільки в 18%.

Ідея ж про те, що тварини визначають відстань до жертви з допомогою магнітного поля, належить Джону Філіпсу з Технологічного університету штату Вірджинія (США), з яким Бурда поділився результатами спостережень.

Вчені вважають, що лисиця полює краще, якщо має можливість весь час стрибати на одне і те ж відстань. Хінек Бурда припускає, що тварина бачить якусь кільцеподібну тінь на сітківці, яка завжди темніше в напрямку північного магнітного полюса. Лисиця рухається до тих пір, поки темна пляма не збігається з напрямком звуків, що видаються потенційною жертвою. У цей момент відстань до видобутку нібито стає оптимальним.

«Ідея дуже спекулятивна, але не неправдоподібна», - вважає Вольфганг Вільчка з Франкфуртського університету.
Фото: liveinternet.ru
Джерело: http://www.focus.u
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1455 | Додав: wiktor | Теги: ФРН, лисиці, геомагнітне поле, Земля, Хінек Бурда | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar