Головна » 2011 » Ноябрь » 23 » Листопад в Україні став найсухішим за 50 років
17:07
Листопад в Україні став найсухішим за 50 років
   Тривалість посухи цієї осені в деяких регіонах досягла 75-80 днів.
Гідрометеорологічний центр відзначає, що погодні умови, що склалися у вересні-листопаді, були аномально несприятливими для формування посівів озимих сільськогосподарських культур.
  Про це на прес-конференції сказала начальник відділу агрометеорології Тетяна Адаменко.
"В Україні складається аномальна ситуація... такого ще не було, щоб озимі культури увійшли в зиму, не сформувавши сходів. І так як аналогів немає, прогнозувати ситуацію дуже складно", - повідомила вона.
   Адаменко зазначила, що тривалість посухи цієї осені в деяких регіонах досягла 75-80 днів, при цьому листопад виявився найсухішим місяцем за 50 років, що позначилося на темпах сівби озимих культур і на їх стані перед входом в зиму.
  "Можна говорити про те, що сільське господарство - погодозалежна галузь, і на сьогодні, можливо, я маю на увазі посіви озимих культур, ця залежність буде фатальною", - додала начальник відділу агрометеорології.
  Вона нагадала, що на даний момент на третині посіяних площ сходи не з'явилися і, незважаючи на прогноз досить теплих погодних умов на початок грудня, малоймовірно, що ситуація зміниться.
  Цю думку підтримав і начальник Гідрометцентру Микола Кульбіда, який зазначив, що зміни фазового стану посівів озимих культур очікувати не слід при будь-якому розвитку погодної ситуації, при будь-якому температурному режимі.
  "Навіть підвищення температури вище біологічного мінімуму, тобто вище +5 градусів середньодобової температури... це будуть короткострокові періоди, які не дозволять відновити вегетацію", - сказав він.
  Кульбіда зазначив, що навесні значна частка посівів повинна бути або досіяна, або пересіяна, для чого буде потрібна велика державна підтримка для компенсації додаткових витрат агропідприємств на паливо, насіння, добрива та засоби захисту рослин.
Фото: www.tsn.ua
Джерело: http://tsn.ua
Категорія: В Україні | Переглядів: 2189 | Додав: TaRaS_R | Теги: озимі культури, Гідрометцентр, посуха | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar